"Megmarad a hővel kapcsolt, illetve a megújuló alapú áramtermelés támogatási rendszere (KÁT), de jelentős módosulások lesznek" - jelentette be reggel a Magyar Televízióban Bencsik János szakállamtitkár.

"A jövő hétfőn ismertetem a Fidesz-KDNP frakció előtt a KÁT módoítására vonatkozó javaslatot" - közölte Bencsik János. A rendszer teljes felszámolása nem képzelhető el, mert az a hőtermelés ellehetetlenülésével járna. Az elképzelés szerint ugyanakkor a jövőben nem a hővel kapcsoltan előállított áram, hanem maga a hő előállítása részesülne támogatásban. Ezzel az intézmények és a háztartások rezsiköltsége is csökkenne, de kicsit esne az áram ára is.

A biomassza alapú energiatermelés támogatásában két jelentős változás várható. Szigorodik annak a meghatározása, hogy milyen, erdészeti eredetű faanyag használható fel biomassza előállítására. (Ezt Lázár János január 21-i módosító indítványa is tartalmazta.) Nőni fog a biomassza alapú energiatermelésben alkalmazott technológiától elvárt hatékonyság is.

A zöldáramra vonatkozó támogatási elvek ebben az évben nem változnak. 2012 január 1-ig azonban a szakmai szövetségek bevonásával ki kell dolgozni a területre vonatkozó, új támogatási rendszert.

Bencsik János elutasította a feltevést, hogy az ügyben komoly vitái lettek volna Lázár Jánossal, aki a januári módosító indítványával teljesen ellehetetlenítette volna a KÁT rendszert. Bencsik János szerint csak a közös politikai cél megvalósításához vezető út mikéntjével kapcsolatban volt kettejük között egyeztetnivaló. Mindazonántal emlékezetes, hogy blogjában úgy értékelte Lázár János indítványát, mi ami teljesen szemben megy a KÁT ügyben tavaly év végén kialakított kompromisszummal.