Cégvilág

Munkahelyváltás - Így próbál szerencsét a magyar

Az álláskeresés globalizációjával a magyar munkavállalók is egyre távolabbra tekintenek - derül ki a Kelly Global Workforce Index felméréséből, amely 30 országból 97 ezer ember véleményét foglalja magába, köztük 7 500 magyarét is.

A magyarországi válaszadók majdnem háromnegyede hajlandó lenne lakóhelyet váltani az ideális állás kedvéért; sokan készek lennének akár másik országba vagy másik kontinensre is elköltözni a kívánt pozíció megszerzése érdekében a világ egyik vezető emberi erőforrás megoldásokat kínáló vállalata, a Kelly Services legújabb felmérése szerint.
 
A legmobilabb munkavállalókat az ún. „Y” generáció (a 18-29 éves korosztály) tagjai között találjuk – ők láthatóan kevésbé helyhez kötöttek, mint az úgy nevezett „X” generáció (30-47 év) illetve az ún. „baby boomer” generáció (48-65 év) képviselői, így sokkal szívesebben utaznak akár a világ másik végére egy igazán jó állás kedvéért.
 
A 2010 októbere és 2011 januárja között végzett felmérés egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy jelentős számú munkavállaló dolgozik az átlagtól jelentősen eltérő feltételek mellett – ilyen a hosszú vagy szokatlan munkaidő, az egynél több munkahely, a túlzottan sok utazás, vagy az, ha valaki a munkája miatt az otthonától távol él.
 
A „világjáró” magyar álláskeresők számára Európa más országai számítanak messze a legkívánatosabb célpontnak – a kontinens 63 százalékos eredményével fölényesen maga mögé utasította Észak-Amerikát (17 százalék), Ázsiát (7 százalék), Dél-Amerikát (2 százalék), a Közel-Keletet (2 százalék) valamint Afrikát (1 százalék).
 
Az „Y” generáció tagjainak 56 százaléka kész külföldre utazni a megfelelő állás kedvéért – ugyanez az arány az „X” generáció körében 43 százalék, a „baby boomer” generáció tagjai között pedig 32 százalék. A válaszokból az is kiderül, hogy a férfiak inkább hajlandóak költözni, mint a nők.

Ami a gazdaság egyes szektorait illeti, a munkavállalási célból akár másik országba költözni is hajlandó dolgozókat a legnagyobb számban a vendéglátás (57 százalék), az olaj- és gázipar (56 százalék), az informatika (56 százalék) valamint a (természet)tudományok (55 százalék) területén találjuk.

A külföldre költözés legjelentősebb akadálya a válaszadók 56 százaléka szerint a család és a barátok; ezt követik a nyelvi korlátok (20 százalék), a költözés költsége (12 százalék) valamint a kulturális különbségek (5 százalék).

 

Y generáció felmérés munkahelyváltás álláskeresés Kelly Services X generáció munkahely
Kapcsolódó cikkek