Cégvilág

Nem árt az óvatosság a "vírusirtókkal"

Februárban a hamis antivírus-programokat terjesztő trójai kártevők támadták a legerőteljesebben a magyar internetezőket – olvasható ki a VirusBuster statisztikáiból.

„Leginkább hamis antivírus-szoftvert telepítő trójai kórokozókkal bombáztak bennünket februárban a számítógépes bűnözők. Mellettük megőrizte egy hónappal korábban szerzett előkelő helyét a Win32.Sality.BK fájlfertőző vírus is” – szólt legutóbbi észleléseikről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen bevetett falováról kapták. Hasznosnak álcázott, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem ellene tervezett szoftverek. Sokan közülük számítógépes bűnözők által ellenőrzött robothálózatról – botnetről – érkeznek, sőt megpróbálják botnetbe szervezi az áldozat gépét is.

Számos fajuk fertőzésriadót jelenít meg, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők általában e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak – például megrendelés visszaigazolásának – álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

„Akkor is szabaduljunk meg mielőbb a rosszindulatú programtól, ha látszólag nem okoz nekünk kárt. Ha ugyanis gépünk zombivá vált – tudtunkon kívül botnetbe szervezték –, akkor kiberbűnözők eszközévé vált, s bűncselekménybe is bevonhatják” – figyelmeztetett Szappanos Gábor.

virusbuster fertőzés vírus trójai vírusirtó hacker
Kapcsolódó cikkek