Cégvilág

Németországban ismét nyereséges az állami vasúttársaság

A német állami kézben működő vasúttársaság a Deutsche Bahn AG az elmúlt év megannyi technikai problémái ellenére kétszámjegyű profitnövekedésről számolt be. A társaság szerint több volt az utasuk.

A német államvasutak, a Deusche Bahn (DB) AG árbevétele 17 százalékkal 34,4 milliárd euróra emelkedett 2010-ben előző évhez képest. Az árfolyamhatásokat leszámítva 11 százalékos volt az emelkedés. Az adózott eredmény 27,5 százalékkal 1,058 milliárd euróra emelkedett.

Rüdiger Grube, a DB elnöke szerint a vasúttársaság jól vészelte át a válságot, s a konszern összes leányvállalata ismét nyereséges lett tavaly. Az árbevétel jelentős részét továbbra is a személy-és áruszállítás adja.

Az utóbbit a DB Mobility Logistics végzi, amelyet 2008-ban vezettek be részben a tőzsdére. A forgalom e szegmensben 16,7 százalékkal 33,152 milliárd euróra nőtt, míg 2009-ben 76 millió eurós veszteséget regisztráltak. Az utasok száma 2,2 százalékkal 1,95 milliárdra emelkedett, s ezzel a vállalat meghaladta a 2008-as saját rekordját is.

A DB-nek a szélsőséges téli időjárás miatt a korábbinál jóval több technikai problémával szembesült 2010-ben. A hálózatban történt károk helyreállítására 128 millió eurót fordítottak.

vasút közlekedés teherszállítás vonat Deutsche Bahn gyorsjelentés MÁV személyszállítás
Kapcsolódó cikkek