Cégvilág

Rekordbevételre számíthat az OPEC idén olajból

Elérheti az ezermilliárd dollárt a Kőolajexportáló Országok Szervezetének nyersolajexport-bevétele - véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) főközgazdásza.

Fatih Birol a Financial Timesnak azt mondta: az OPEC idén valamivel kevesebbet exportál, mint 2008-ban, amikor a bevétele elérte a 990 milliárd dollárt, de idén - a történelem során először - ezermilliárd dollár is befolyhat az olajexportból, ha a hordónkénti átlagos olajár 100 dollár felett marad.

A londoni City több nagy befektetési háza is jóval 100 dollár feletti idei átlagos olajárat jósol 2011-re. A Barclays Capital új prognózisában az eddigi 91 dollárról 112 dollárra módosította a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei hordónkénti átlagárára adott becslését.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport a líbiai harcok miatt az idei második negyedévre szóló átlagos világpiaci olajárprognózisát 86 dollárról 122 dollárra emelte. A cég szakelemzői szerint a következő negyedév átlagán belül a Brent hordója időszakosan átlépheti a 140 dollárt is.

A BofA Merrill Lynch Global Research forgatókönyve szerint a közel-keleti és észak-afrikai napi termelésből összességében 4,3 millió hordónyi esne ki, és ebben az esetben a Brent hordójának idei egész éves átlagára elérné a 160 dollárt, 200 dollár feletti köztes kiugrásokkal.

Az IEA főközgazdásza a szerdai Financial Timesnak azt mondta, hogy Oroszország is a magas olajárak egyik haszonélvezője lesz. 100 dolláros éves átlagár esetén Oroszország nyersolaj- és földgázbevételei az idén 100 milliárd dollárral 350 milliárd dollárra emelkedhetnek.

Az IEA vezető szakértője szerint a magas olajárak most már a világgazdasági növekedésnek is ártanak. Birol közölte, hogy nagyon aggasztónak tartja a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térség helyzetét, különösen Európában.

OPEC olaj nyersolaj földgáz IEA Fatih Birol
Kapcsolódó cikkek