Cégvilág

VDSZ: Szó szerint életveszélyes a korkedvezmény eltörlése

Vegyvédelmi munkaruhában és álarcban szállította ki a vegyipari szakszervezet (VDSZ) az országgyűlési képviselőknek megcímzett 200 oldalas egészségügyi tanulmányt, amelyet azért készítettek, hogy szembesítsék a döntéshozókat azokkal az egészségkárosító következményekkel, amelyek a több műszakban dolgozókat érik, s amelyek miatt szó szerint életveszélyes eltörölni a korkedvezményes nyugdíjrendszert.

Felmérést készített a több műszakos dolgozók körében a vegyipari szakszervezet (VDSZ), hogy alátámassza a korkedvezményes létjogosultságát, amelyért évek óta harcol. A szakértői jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet - mondta Székely Tamás, VDSZ elnöke.

Feltárták azt is, hogy az éjszakai műszakban is dolgozó nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik. A folyamatosan, huzamosabb ideje több műszakban dolgozók körében drasztikusan nő a magas vérnyomásos betegség gyakorisága és az infarktus előfordulása is. Ezeknek a dolgozóknak a szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet, de ebben a körben az átlagéletkor általában nem is éri el a 62 évet.

A VDSZ vezetői remélik, a felmérés eltántoríthatja a döntéshozókat a korkedvezményes rendszer végleges eltörlésétől. Székely leszögezte: a szakszervezet szakmai egyeztetést követel e témában - is -, hogy hozzáértő segítséget nyújtson a kedvezmény eltörlése helyett annak állandósításhoz, s a korkedvezmény fogalmának a tisztázásához.

A felmérés összegzéséből kiderül, hogy a műszakos munka miatt kialakuló állandó fáradtság megnöveli a hibázások számát és az abból származó munkabalesetek gyakoriságát. A munkabaleseti statisztikai adatok 80 százalékban az emberi tényezők negatív szerepét igazolják.

A hosszú munkaidő, az intenzív munkavégzés mellett leginkább a műszakos szolgálat csökkenti a biztonságot. Az alvás - ébrenlét zavara miatt az éjszakai munkák alatti álmosság, a 10 - 20 százalékban is előforduló "mikroalvások" direkt módon, az állandó fáradtság a koncentráció csökkenése és alkalmazkodási zavarok következtében vezet munkabalesetek kialakulásához. A megkérdezett munkavállalók közül 33 százalék jelezte, hogy már volt munkabalesete. Az elemzések azt igazolták, hogy a szokatlan munkaidőben dolgoztató vállalatoknál a hétvégi munka miatt 1,3-szor, az éjszakai és műszakos munka miatt 1,6-szor gyakoribbak a betegségek és hiányzások.

 

munkabaleset korengedményes nyugdíj munkaidő éjszakai műszak VDSZ Székely Tamás vagyipari szakszervezet nyugdíj
Kapcsolódó cikkek