Cégvilág

A világ gázkitermelésének 5 százaléka kárba vész

A GE legutóbb kiadott jelentésében szereplő becslés szerint a világ földgáztermelésének 5 százaléka vész kárba minden évben a felhasználatlan gáz elégetése, vagyis pontosabban a gáz „elfáklyázása” révén. Ez az Európai Unió felhasználásának 30, illetve az USA felhasználásának 23 százalékával egyenlő. A gázégetés évente 400 millió tonna széndioxidot produkál, éppen annyit, mint 77 millió gépkocsi. Világszerte több milliárd köbméter, jellemzően az olajkitermelés melléktermékeként felszínre jutó földgáz vész kárba évente.

Az elképesztő mennyiség dacára a jó hír az, hogy a ma már elérhető technológiák segítségével a pazarló gázégetés felszámolása lehet a következő nagy energetikai és környezetvédelmi sikertörténet. Ilyen technológiai megoldás például a gáz befogása és áramfejlesztésre való felhasználása, vagy a talajba történő visszainjektálása a kőolajkihozatal növelése érdekében.

A GE számításai szerint majdnem 20 milliárd dollár értékű elvesztegetett földgázt lehetne áramfejlesztésre használni a megbízható és költséghatékony áramellátáshoz, ami a világ növekedéséhez is dollármilliárdokkal járulhatna hozzá éves szinten. 

Mivel az olajfúrás során gyakorta szabadul fel gáz, a gázégetés már a kezdetek kezdetétől jelen van az olajiparban.  Az elmúlt évtizedben tett erőfeszítéseknek köszönhetően ma már ritka a nagymérvű fáklyázás az új olajkitermelési projekteknél.  A legnagyobb gázpazarlás azonban azokon a területeken jelentkezik, ahol a felvevőpiac hiánya, a távvezetékek hiánya, illetve a kis mennyiségek miatt nem fizetődne ki a gáz hasznosítása.

„Nagyobb nemzetközi odafigyeléssel és összehangolt munkával – például partnertársulások révén, stabil politikai háttérrel és innovatív technológiák alkalmazásával – a nagymérvű gázégetést már öt év alatt szinte teljesen meg lehetne szüntetni.   Ezzel pedig mindenki nyerne" – jelentett ki Michael Farina, a GE Energy programmenedzsere, a fehér könyv szerzője.

Például, ahogy a The Financial Times is írja: „ha Oroszország az elfáklyázott gáz felét befogná és belföldi piaci árakon értékesítené, évente 2 milliárd dollár plusz bevételre tehetne szert.”  Farina elmondta a lapnak, hogy „sok olyan ország van - többek között Norvégia, Indonézia és Angola -, amely jó példát mutatott a gázégetés mértékének csökkentésére.”

Következő lépésként a központi és a regionális kormányzatoknak, az olaj- és gázkitermelőknek, a technológiák gyártóinak és a nemzetközi közösségnek kell összehangolniuk erőfeszítéseiket.  A cél a gázégetés csökkentésével járó pénzügyi előnyök megvilágítása; a helyi önkormányzatok támogatásának biztosítása az elfáklyázási szabályozások ellenőrzése és érvényre juttatása vonatkozásában; valamint a helyi befektetőket és vállalkozókat az elosztott áramtermelő hálózatok fejlesztésében, működtetésében és kiszolgálásában segítő kapacitás kiépítése. 

A jelentés régióként is elemzi a gázégetési trendeket. Nigéria 2000 óta 28 százalékkal csökkentette az elégetett gáz mennyiségét, mégis, az afrikai országban még mindig évi 15 milliárd köbméter földgáz megy kárba. Eközben a lakosság csaknem fele áram nélkül él és az országnak évente 13 milliárd dollárba kerül a dízelüzemű elektromosáram-generátorok működtetése. Az elvesztegetett gáz egy 10 gigawattos erőmű működtetéséhez lenne elegendő.

GE széndioxid kitermelés gáz olaj technológia
Kapcsolódó cikkek