Cégvilág

A világ leglátogatottabb múzemai közé került a Szépművészeti

A The Art Newspaper művészeti szaklap minden évben összesíti és közzéteszi az előző esztendő látogatói statisztikáit. A nemrég közzétett adatok alapján az elmúlt évben is a párizsi Louvre-t keresték fel a legtöbben, összesen 8,5 millióan, második helyen a British Museum áll, több mint 5,8 millió látogatóval, megelőzve az 5.2 millió vendéget fogadó New York-i Metropolitan Museum of Artot. A Szépművészeti Múzeum tavalyi évi 525 ezres látogatószáma a világ 96. leglátogatottabb intézményévé tette a budapesti múzeumot

A magazinban olvasható adatok szerint a Botticellitől Tizianóig című kiállítás – amely 2009. szeptember 28. és 2010. február 14. között fogadta látogatóit - saját Old Masters – Régi mesterek kategóriájában a világ hetedik leglátogatottabb tárlata volt. Napi átlagban 2500, összesen 231 ezer látogatójával a Los Angeles-i Getty Center Leonardo kiállítását követi és megelőzi az ugyancsak a Gettyben bemutatott Rembrandt kiállítást.

A kategória győztese az firenzei Uffizi Hans Memling tárlata volt, amelyre naponta közel 6 és fél ezren, összesen 616 ezren váltottak jegyet.
Az összes kategóriát egybevető listán a budapesti reneszánsz kiállítás a 103., de az elmúlt év elején a bécsi Kunsthistorisches Museummal közös rendezett Treasures of the Habsburg Monarchy (Kincsek a Habsburg Monarchiából) című, a kyotói National Museumban bemutatott tárlat a 37. leglátogatottabb tárlatként szerepel a listán.

A Szépművészeti már többször szerepelt a nemzetközi statisztikákban, 2007-ben a világ 46. leglátogatottabb intézménye volt. A 2006. decemberétől 2007 március végéig nyitva tartó Van Gogh kiállítást pedig a 15. legnépszerűbb tárlatként jegyezték.

kultúra Louvre turizmus látogató idegenforgalom Van Gogh kiállítás Szépművészeti múzeum
Kapcsolódó cikkek