Cégvilág

Áramtározókat építene az EU - Jó ötlet vagy röhej?

Az Európai Unió energiaügyi biztosa ma az Európai Parlament egyik bizottsága előtt számolt be arról az elképzelésről, miszerint 2050-ig elektromos áram tárolására alkalmas infrastruktúrát építenének ki.

Günther Oettinger szerint a gáztorozó rendszerhez hasonlóan a villamos áram tárolására alkalmas hálózatot is ki kellene építeni az Európai Unióban. Az elképzelés szerint a 2050-ig kiépített rendszer segítségével rendkívül magas terhelés esetén maximum 30 napig, átlagos terhelés esetén pedig legalább 30 napig szolgálná ki a végfelhasználókat a hálózat. Oettinger szerint az EU energetikai útitervében határozzák majd meg az infrastruktúrával kapcsolatos lehetőségeket.

Ugyanakkor a Platts idézi az Európai Parlament szocialista képviselőit, akik úgy vélik, az áramtározóra vonatkozó ötletek nevetségesek. Egyrészt, mert a következő évtizedekben teljesen megváltozik majd az energetikában használt technológia, másrészt amúgy is inkább a zöld energia fejlesztésére kéne koncentrálnia Brüsszelnek. Az útiterv szerint 2050-re az 1990-es szinthez képest 80-95 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

áram Európai Bizottság villamosáram Oettinger üvegházhatású
Kapcsolódó cikkek