Cégvilág

Bármit az olajhomokért - Kanada megfenyegette az EU-t

Egy kiszivárogtatott levél alátámasztja az információt, amelyet Kanada hivatalos tagadott; hogy az ország kereskedelmi háborúval fenyegette Brüsszelt, amennyiben az Európai Unió nem áll el az üzemanyag-termeléssel kapcsolatos szabályozási koncepciótól.

A korábbi értesülések szerint Kanada azzal fenyegette meg az EU-t, hogy törli a közösséggel megkötött szabadkereskedelmi megállapodást, amennyiben Brüsszel nem változtat az álláspontján. A kanadai kormány cáfolta ezt a hírt, most azonban a nyilvánosság elé került egy március közepén kelt levél, amelyet az ország kereskedelemért felelős minisztere, Mark Richardson küldött az Európai Bizottság több biztosának.

Richardson a levélben emlékeztetett arra, hogy a Kanada és az EU között fennálló szabadkereskedelmi megállapodás fenntartása érdekében el kell kerülni a fölösleges kereskedelmi akadályok kialakítását – jelenti a Reuters.

A vita kiindulópontja, hogy az EU a következő évtizedben 6 százalékkal kívánja csökkenteni az üzemanyagok széndioxid-lábnyomát. A szakértők jelenleg dolgoznak a különböző előállítási módok besorolásán, aminek kapcsán Kanada rosszul járhat, hiszen a zöldek erőteljesen tiltakoznak az olajhomok használata ellen. A mai ismeretek szerint az olajhomok a világ második legnagyobb olajkészletét jelenti Szaúd-Arábia hagyományos olajmezői után.

Csakhogy a technológia energiaigénye igen nagy, ezért – így a környezetvédők – nem alkalmas a kibocsátás csökkentésére. Kanada elismeri, hogy az olajhomok kifejtése karbonintenzív, de nem tartja elfogadhatónak, hogy az EU a módszert egy az egyben elvesse emiatt. A két fél közötti vita egyelőre csak a diplomáciában zajlik, de nem zártható ki, hogy Kanada kifogást nyújt be ez ügyben a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) , ahol már más uniós intézkedéseket is megtámadott.

 

széndioxid olajhomok WTO Kanada EZ szabadkereskedelmi megállapodás
Kapcsolódó cikkek