Cégvilág

Egyre rövidebb ideig síelünk Ausztriában

Ausztriában is érződik az a trend, amelyre már a hazai szakemberek is évek óta figyelmeztetnek: az országba érkező vendégek egyre rövidebb ideig maradnak. Az osztrák síterepek mégse panaszkodhatnak, hiszen a vendégek száma nőtt.

Egy kis plusz a vendégszámban, egy kis mínusz a vendégéjszakákban. Ez jellemezte az elmúlt téli szezont az osztrák síterepeken. A trend egyértelmű: a vendégek egyre rövidebb ideig maradnak.

A 2010 novemberétől 2011 márciusáig tartó téli szezonban a vendégek száma egy százalékkal 13,6 millióra emelkedett, míg a vendégéjszakák száma 0,9 százalékkal 55,62 millióra csökkent – tette közzé a Statistik Austria. Az eredményeken némileg a márciusi adatok javítottak, az utolsó hónapot leszámítva a visszaesés 2,1 százalékra rúgott volna.

Márciusban elsősorban külföldi vendégek száma nőtt, míg a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a belföldi kereslet szokta húzni a vendégszámot. Ausztria legfontosabb küldőpiacának Németország számít, a német vendégek 5,17 millió vendégéjszakát töltöttek el az alpesi országban, amely 7 százalékos csökkenés a 2009/2010-es szezonhoz képest. Jelentősen, 84,8 százalékkal nőtt ugyanakkor a francia vendégek száma.

A legjelentősebb visszaesés a vendégek számában Karintiában regisztrálták, Tirolban és Voralbergben viszont jelentősen nőtt a síelők száma.

vendéglátás turizmus idegenforgalom síelés téli szezon Ausztria
Kapcsolódó cikkek