Cégvilág

Elektromos autókat fejleszt közösen a Bosch és a Daimler

Szövetséget köt a német Daimler és a Bosch: a német autógyártó és a technológiai konszern vegyesvállalatot hoz létre, amelynek keretében elektromos autók fejlesztését és gyártását tűzték ki célul.

A két német óriásvállalat kedden szándéknyilatkozatot írt alá egy vegyesvállalat alapításáról, amelyből 50-50 százalékban részesülnek majd. Az így létrehozott társaság a Mecedes és a Smart típusokba fejleszt és gyárt majd elektromos árammal működő motorokat 2012-től. A társaságok a tervek szerint júniusban jegyzik be, hogy felgyorsítják az elektromos autók gyártását.

A legtöbb vezető autómárkának otthont Németország igencsak elmaradt az elektromos autók fejlesztésében Japán és az Egyesült Államok nagyvállalataihoz képest. A világ egyik legnagyobb felsőkategóriás autógyártója, a BMW például csak tavaly jelentette be, hogy 400 millió eurót fektet ilyen járművek gyártásába 2013-tók kezdődően. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra legalább egymillió elektromos autó közlekedjen Németország útjain.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a német autógyártók rivális, a Renault is hasonló fejlesztéseket végez a Nissannal közösen. A hírek szerint a két vállalat új elektromos modellje forradalmasíthatja a járműgyártást. A Renault-nál januárban három alkalmazottat gyanúsítottak meg ipari kémkedéssel, de végül a bíróság nem talált bizonyítékot bűnösségükre, felmentették őket. A két vállalat eddig négymilliárd eurót fektetett az elektromos modelljének fejlesztésébe, amelyet várhatóan 2014-ben mutatnak be.

járműgyártás ipari kémkedés Daimler elektromos autó Bosch Renault
Kapcsolódó cikkek