Cégvilág

Ismét napirenden Csernobil - 1 milliárd dolláros új szarkofág

Kijevben kedden nemzetközi konferenciát tartanak több mint negyven ország képviselőinek részvételével. A cél: egymilliárd dollár előteremtése egy új védőszerkezet megépítésére, amellyel meg lehet fékezni a sugárzást Csernobilban.

A rendezvény egybeesik a nukleáris erőműben történt katasztrófa áprilisban tartandó 25. évfordulójával. A csernobili konferencia megrendezését már évek óta tervezték, de annak különleges aktualitást ad a fukusimai vészhelyzet. Mint arról beszámoltunk, a földrengés miatt megsérült atomerőműben speciális robotok a vártnál jóval nagyobb sugárzást mértek, amelynek oka egyelőre ismeretlen a szakemberek előtt.

Csernobilban az ukrán kormány az Európai Unióval és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közösen hatalmas boltívet építtet, amely befedi majd a felrobbant reaktort és az acél szarkofágot. Az 1986-ban, közvetlenül a katasztrófát követően, sebtében épített szarkofág élettartama a végéhez közeledik - jelenti a BBC. Az új védőburok a világ legnagyobbja lesz 250 méteres szélességével és 160 méteres hosszával, valamint 100 méteres magasságával. A tervek szerint a felépítendő speciális védelmi rendszer a következő száz évre megoldja Ukrajna Csernobillal kapcsolatos gondjait.

Az orosz nukleáris szakértők szerint egyébként Fukusima is Csernobil sorsára jut majd. Az üzemeltető Tepco számításai szerint hat-kilenc hónapig tarthat a létesítmény stabilizálása, ezt követően gondoskodhatnak az erőmű lezárásáról, amelynek legbiztosabb módja a betonszarkofág megépítése.

csernobil szarkofág Fukusima atomerőmű nukleáris
Kapcsolódó cikkek