Cégvilág

IT-felkészültség - Uruguay is jobb nálunk

Svédország és Szingapúr a legversenyképesebb a digitális gazdaság területén - tűnik ki a Világgazdasági Fórum (WEF) tanulmányából.

Eszerint az észak-európai és az ázsiai gazdaságok a legjobbak, ha azt vizsgáljuk, hogyan használják fel az infokommunikációs szektort a növekedésük előmozdítására - mutat rá a World Economic Forum jelentése. Svédország és Szingapúr után Finnország a harmadik, Svájc a negyedik, az Egyesült Államok pedig az ötödik helyet foglalja el a szervezet listáján.

Előkelő helyezéseket értek el az ázsiai országok: Szingapúr mögött Tajvan és Dél-Korea is megszerezte a hatodik, illetve a tizenegyedik helyet, míg Hongkong a nyolcadik pozícióba küzdött fel magát.

Ami Magyarországot illeti, a tanulmány szerint felzárkózóban vagyunk a szélessávú internet penetráció tekintetében, de még így is csak közelítjük az uniós átlagot. A közép-európai államok közül egyébként csak Csehország előzi meg Magyarországot a szélessávú ellátottság tekintetében.

A Magyarországra vonatkozó részletes elemzésből kiderül, hogy míg például a high-tech arányát tekintve az előkelő kilencedik helyen szerepelünk a több mint ezer országot felvonultató listán, addig például az adózás vagy a kormányzat IT-fejlesztési erőfeszítései tekintetében a századik helynél is hátrébb szorulunk. Az összesített rangsorban a 49 helyre sorolt be minket a WEF ez azt jelenti, hogy az úgy nevezett network readiness tekintetében Magyarországot olyan államok előzik meg, mint Uruguay vagy Montenegró. A képet tovább rontja, hogy 2009-2010-ben az ország még a negyvenhatodik helyet foglalta el a rangsorban.

WEF Világgazdasági Fórum felmérés IT ICT infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek