Cégvilág

Kéthetente épül egy újabb Róma Kínában

Kína évek óta a lakóingatlanok építésének lázában ég. Minden két hétben felépül egy Róma méretű város. A szektor a gazdaság egyik mozgatórugója, így visszaesése komoly hatással lenne az ország GDP-jére. Látszólag a városiasodás segíti a növekedést, de kérdés, hogy az ingatlanpiaci bővülés fenntartható-e, a beruházások tényleg a keresletnek megfelelően valósulnak-e meg, vagy esetleg egy újabb Dubaj-féle ingatlan lufinak vagyunk szemtanúi?

Félelmek

A városokba költöző hatalmas tömegek, ennek megfelelően elképesztő mennyiségű épülő lakóház, valamint minden második héten egy-egy újabb város – ez jellemzi jelenleg a kínai lakásépítési helyzetet. Sok szakértő már valósággal retteg, az ingatlanpiaci lufi kipukkadásától tart, amit az árak folyamatos emelkedése is hajthat.

Egy felmérés szerint 70 kínai városból 68-ban növekedtek az újlakás árak 2010. február – 2011. február között, ami továbbra is aggodalomra ad okot a lakáspiaci buborékkal riogató elemzők körében. Pekingben egy év alatt 6,8 százalékkal ugrottak meg az újlakás árak átlagosan, a legnagyobb emelkedést pedig Haikouban (21,6 százalék) mérték. A drágulás mértéke a 70 vizsgált nagyvárosból 10-ben haladta meg a 10 százalékot egy év alatt.

Az elszaladt árak következtében jelentősen megnőtt a jelzáloghitelezés mértéke is az országban, a banki hitelezés felfutása mellett megfigyelhető a családon belüli kölcsönzés élénkülése is, sok kínai ugyanis a rokonság pénzügyi segítségével vesz lakást. A kínai kormányzat komolyan veszi az ingatlanbuborék kialakulásának veszélyét, az elmúlt hónapokban több lépést is tettek a kereslet hűtése érdekében: megemelték a használtlakás után fizetendő illetéket, illetve több nagyvárosban különadót vetett ki a lakóingatlanokra.

Ezen túl a jegybank megemelte mind az alapkamatot, mind a bankok kötelező tartalékrátáit, ami ugyancsak a lakáspiaci áremelkedés ellen hat.  A lakásárak ugyanakkor továbbra is stabilan fölfelé tartanak, ami újabb lépésekre késztetheti mind a kormányzatot, mind a jegybankot a közeljövőben.

Nincs lufi, szükség van lakásokra

Igaz, hogy az ingatlanárak gyors ütemben emelkednek, de Kínában ennek ellenére nincs ingatlanpiaci lufi, de rövid távon mindenképpen elképzelhető némi korrekció, azonban az sem lesz hosszú életű – állítja az Economist elemzése. A tanulmánya aláhúzza: a kommunista országban beindult városiasodás miatt a következő évtizedekben jelentős kereslet lesz új építésű lakóingatlanokra, ugyanis különböző kutatások szerint Kína városi lakossága 2039-ig biztosan tovább nő még, noha a trend lassulni látszik. A várakozások további 160 millió városi lakóról szólnak. Kínában két hetente épül fel egy Róma méretű város, az előző évtizedben pedig a spanyol vagy angol lakóingatlanok kétszeresét hozták létre szerte az országban. Ennek megfelelően az egy főre jutó lakóingatlan-arány is megduplázódott az elmúlt időszakban. Az Economist előrejelzése szerint a legnagyobb beruházások a közeljövőben az ország középső részén, valamint az észak-keleti részen indulnak majd be.

A fejlesztők úgy tűnik, hogy biztosra mennek, de a lakóingatlan-szektor fellendülése természetesen több más iparágnak is komoly lehetőséget teremtett: pörgeti az építőanyag-, a bútor-, az energia-, valamint az autópiacot is. Az elkészült lakónegyedek pedig a közlekedési szektort és a kiskereskedelmet segítik majd a fejlődés útján több száz kisebb-nagyobb kínai városban. Kockázata azonban mégis van a hatalmas építkezési hullámnak. Ha a kormányzat mégsem tudna megálljt parancsolni az áraknak, akkor az átlag kínai munkás nem engedheti meg magának a költözés luxusát, így a felépített lakások üresek maradnak, és a befektetők pénze pedig jó időre beragad.

economist Róma lakásépítés ingatlanlufi
Kapcsolódó cikkek