Cégvilág

Magyarországig érnek a pókerbotrány szálai: 76 bank számláját zárolták

Egyéni pókerjátékosok számláit is befagyasztotta az FBI miután az Egyesült Államok három legnagyobb online póker vállalkozását banki csalással, pénzmosással és illegális kaszinóüzemeltetéssel vádolja. Tizenegy embert letartóztattak. A játékosok világszerte nem nyúlhatnak pénzükhöz, amíg a vizsgálat tart.

A szövetségi nyomozóiroda 14 országban 76 bank számláját zárolta, hogy megakadályozza, hogy a játékosok hozzáférjenek a vádemelés alá vont PokerStars, Full Tilt Poker, és az Absolute Poker online oldalakon szerzett pénzükhöz. Az FBI pénteken emelt vádat a három legnagyobb amerikai pókeroldal alapítói ellen, emellett letiltotta a domain neveket is.

A Poker Starst Írország és Skócia között fekvő Man Szigetére, a Full Tilt Pokert Írországban, az Absolute Poker Costa Ricában jegyezték be. Az egyes online oldalak napi több százmilliárd forintos nyereségre tettek szert, miközben közterheket alig fizettek. Az FBI szerint a vállalkozások összesen 3 milliárd dollárt szereztek törvénytelenül. Az illetékes ügyészség szerint a számlákat addig zárolják, amíg folyik a vizsgálat az ügyben.

Az amerikai kongresszus 2006-ban elfogadott egy olyan törvényt, hogy korlátozzák az online szerencsejátékot, de a legnagyobb oldalak megtalálták a módját, hogy megkerüljék a törvényt. Az ügyészek a vádban éppen erre a 2006-os törvényre hivatkoznak, amely megtiltja a bankoknak, hogy offshore szerencsejáték vállalkozások számára bonyolítsanak utalást. A vád szerint a vállalkozások egyes bankokat becsaptak, másokat pedig lefizettek, hogy kijátsszák a törvényt.

Az egyik legnagyobb európai sportfogadási oldal, a Sportingbet lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, a 2006-ban a cégcsoport követően tárgyalóasztalhoz ült az amerikai hatóságokkal, amelynek eredményeképp 2010 folyamán egyezményt kötött az Egyesült Államok Dél-New York Állami Ügyészségével, amely az Egyesült Államok Igazságügyi minisztériuma nevében járt el. Az egyezmény értelmében a hatóságok nem emelnek vádat a Sportingbet illetve annak leányvállalatai ellen az Egyesült Államokban 1998-2006 között, az internetes szerencsejáték iparban folytatott tevékenységét illetően.

A megállapodás szerint a Sportingbet 2010 és 2012 között összesen 33 millió dollárt fizet az ügyészségnek három részletben. Emellett a cég kötelességet vállalt, hogy együttműködik a hatóságokkal, és információkat szolgáltat az Egyesült Államokban korábban folytatott internetes szerencsejátékkal kapcsolatos tevékenységéről. A cégcsoport a jövőbeni működése során is együttműködést vállalt az amerikai hatóságokkal.

A Magyar Pókerszövetség elnöke, Tatár Gergely a Gazdasági Rádiónak úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy magyar játékosok számláit is zárolta az FBI. Mivel az online szerencsejáték hazánkban is tiltott, a Magyar Pókerszövetség arra kötelezné a nagy pókercégeket, hogy Magyarországon is indítsanak itteni adószámmal céget, és azon keresztül egy tükörszerverrel működtessék a játékot. Ez a szabályozási javaslat még Brüsszel figyelmét is felkeltette – hangsúlyozta Tatár Gergely.

szerencsejáték 2011 sportfogadás onlinefogadás póker illegális 2006 FBI Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek