Cégvilág

Máris áramáremelést okozott a fukusimai katasztrófa

A legnagyobb japán áramszolgáltatók közölték, hogy már áprilistól áremeléseket vezetnek be a kieső termelőkapacitások miatt.

A japán áramtermelő cégek szövetségének bejelentése szerint a tíz legnagyobb vállalat áremelést hajt végre több fogyasztói szegmensben is. A fukusimai létesítményt üzemeltető Tepco az eddig 1,69 jenről 1,43 jenre csökkenti a kilowattóránként nyújtott kedvezményeket az 50 kilowatt alatti fogyasztással rendelkezőknél.

A további fogyasztási sávokban is áremelést vezetnek be, így az átlag 290 kilowattórás havi fogyasztást felmutató háztartások számára 1,2 százalékkal emelkedik az áram ára április elsejétől – jelenti a Platts. Szintén áremelést jelentett be a második legnagyobb japán szolgáltató, a Kansai.

A japán erőművek mindegyike több energiahordozóból (gáz, olaj, szén) nyeri a villamosáramot. Az elmúlt időszakban a nyersolaj, valamint az importált LNG ára is emelkedett, ennél fogva a gázszolgáltatók is áremeléseket terveznek, átlag 0,9 százalékos mértékben.

Eközben a fukusimai munkások továbbra is próbálják helyreállítani az erőmű hűtési rendszerét, de a felgyűlt radioaktív víz egyre nagyobb gondot okoz. A Tepco ezért 11 ezer tonna alacsony sugárszennyezésű vizet önt az óceánba.

áram áremelés gázszolgáltató Fukusima áramár erőmű
Kapcsolódó cikkek