Cégvilág

Mikor lesz e-útmatrica? - "Gondoljunk Széchenyiék küzdelmére"

Megkérdeztük az elektronikus úthasználati díjrendszer kialakításáért felelős Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) arról, hol tart most az e-útdíj rendszerre vonatkozó közbeszerzési eljárás és tartható-e a 2013-as indulási időpont az elektronikus útdíjszedés terén.

Kérdésünkre Nyiri János, az MFB szóvivője a következő választ küldte:

"Az úthasználati díj szedésének új rendjét nagyon sokrétű előkészítő munkával alapozzák meg. Párját ritkítóan bonyolult fejlesztésről van szó, most legyen elég csak arra emlékeztetnem, hogy Németországban már 1994-ben komoly formában asztalra került a dolog, és a mai napig sincs teljesen kifejlesztett rendszer. Olyan világcégek is mérsékelt eredménnyel szerepeltek, mint a Siemens.

Magyarországról szólva emlékeztetek, hogy 2007. januárban már bejelentették, várhatóan 2008 első felétől részlegesen megkezdődik a használatarányos fizetési rendszer. Azóta is csak kezdődik... Kérdések sokasága vár megválaszolásra, mielőtt a kiépítendő rendszer technikai részletei szóba kerülnének, és azok sem szimpla problémák.

Mint tudjuk, többféle útdíjszedési szisztéma képzelhető el. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az EU-nak is van beleszólása az ügybe. Az is bizonyos, hogy nem a megállítókapus rendszerekben kell gondolkodnunk.

Abban az egyben vagyok biztos, hogy a legolcsóbb az lesz, ha vargabetűk nélkül sikerül végigvinni egy alaposan átgondolt tervet, és persze nagyon fontos, hogy a társadalom is jól fogadja az új díjfizetési rendet. Ez utóbbi különösen nehéz ügy, gondoljunk csak Széchenyiék küzdelmére a hídvám miatt."

nyiri jános szóvivő Magyar Fejlesztési Bank elektronikus útdíj e-útdíj Siemens MFB
Kapcsolódó cikkek