Cégvilág

Nem árasztják el - Három hónapig hűtik a fukusimai atomerőművet

A fukusimai erőművet üzemeltető Tepco egyik illetékese azt állítja, hogy a jelenlegi hűtési módszert folytatják a földrengésben megsérült üzemben, így további három hónapig is eltarthat, amíg a létesítmény megfelelő hőmérsékletre hűl.

A fukusimai erőmű várhatóan még hónapokig védtelen marad az utórengésektől és további sugárzóanyag-szivárgás is előfordulhat, mivel a hűtési munkálatok júniusig tartanak a jelenlegi ütemterv szerint – mondta el a Bloombergnek az üzemeltető Tepco illetékese.

A március 11-i földrengést követően szinte folyamatosan az utórengések a térségben, amelyek tovább nehezítik a reaktor stabilizálásán dolgozó munkások feladatát. A hűtési rendszer ezen a héten is kikapcsolt egy időre az erős földrengések hatására.

A japán fölrengéssel kapcsolatos minden hír itt

Ugyanakkor a cég eldöntötte, hogy nem árasztja el vízzel a túlhevülő erőművet, annak ellenére, hogy ez a módszer gyorsabban csökkentené a hőtermelést. Az elárasztás ellen szóló érv, hogy így nagyobb mennyiségű sugárszennyezett víz folyna az óceánba és megnőne a hidrogénrobbanások esélye is. Igaz, ezzel a módszerrel állítólag napok és nem hónapok alatt csökkenthetnék a reaktorok hőmérsékletét.

Az orosz atomenergia-szakértők szerint nem kerülhető el a szarkofág megépítése, de a betonburkot csak akkor alkalmazhatják, ha a reaktort stabilizálták.


 

reaktor víz Fukusima atomerőmű sugárfertőzött hűt
Kapcsolódó cikkek