Cégvilág

Ötvenhárom milliárdért harcol az EMFESZ és Firtas

Újabb EMFESZ–Firtas-csörte – A cég eladásának körülményeit vizsgálják. Visszajár-e a pénz a gázkereskedőnek?

Szerdán tárgyalja a budapesti választott bíróság az EMFESZ Kft.-ből hiányzó 53 milliárd forint (283 millió dollár) ügyét. A pénzt a versenypiaci gázkereskedő korábbi tulajdonosa vette kölcsön az elmúlt években. A visszafizetést egyebek között az akadályozta meg, hogy a kft. 2009-es tulajdonosváltásával megszakadtak a cég és a Firtas-csoport (GDF) cégei közötti tranzakciók. (Addig az EMFESZ is a GDF-hez tartozott.)

Egy másik, 530 millió dolláros ügyben az EMFESZ két hete maradt alul a stockholmi választott bíróságon. Fontosabb, hogy a Fővárosi Bíróság a napokban kimondta: nem voltak jogszerűek az EMFESZ eladásának körülményei, vagyis a cég azé, akié eredetileg is volt, a ciprusi Mabofi Holdingsé. Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyletet lebonyolítók személyes felelősségét vizsgálja. Akárhogyan is zárul a történet, az EMFESZ név valószínűleg eltűnik a piacról.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

emfesz gázkereskedő gáz földgáz gázsdzolgáltatás Firtas
Kapcsolódó cikkek