Cégvilág

Több száz patika kerülhet veszélybe

Még több patika válhat veszteségessé – A büdzsé nyeli el az egészségügy pénzét

Nem fogadja el a gyógyszeripart sújtó 20 százalékos különadó kivetését az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, s nem ért egyet a kormányzat tárgyalási módszerével. Ugyan hónapok óta tisztában volt a piac összes szereplője a közbiztosító gyógyszer-támogatási költségvetésének csökkentésével, de sokként hatott a Brüsszelnek elküldött Széll Kálmán-terv 120 milliárdos lefaragása.

A cikk előzménye itt olvasható!

Technikailag ugyan mindez lehetséges, de marad a kérdés: ki menynyire sérülhet a szigorítások miatt. Félő, betarthatatlan a kormány betegterheket kímélő szándéka, s úgy tűnik, a mostani több száz veszteséges patika mellé újabbak sorakoznak föl.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Nem mellékes a nemzetgazdaság húzóágazataként számon tartott gyógyszeripar megtorpanása sem, hiszen a cégek kilátásba helyezték a dolgozók egy részének elbocsátását. Korábban a megszorításoktól nyert pénzt a kritikus állapotban lévő egészségügynek szánták, mára kiderült: ismét a költségvetés nyeli el az ágazat pénzét. A remény még megvan, hiszen a kormány jövő szerdán veszi górcső alá a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítására készített előterjesztést.

Tovább romlik a patikusok helyzete is – mondja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Ugyanis a gyógyszerfogyasztás és a drágább orvosságok alkalmazásának a visszaszorításával tovább csökken a patikák működtetését biztosító árréstömeg. Pedig már most is kritikus a helyzet az évek óta változatlan, átlagosan 13 százalékos patikai árrés miatt, hiszen az évi 89 milliárd forintos öszszegen – a patikaliberalizáció miatt – a korábbi kétezernél ötszázzal több gyógyszertár osztozik. Mára a gyógyszertárak negyede üzemgazdasági szempontból veszteséges, számuk biztosan nőni fog, ez veszélyeztetheti a biztonságos betegellátást.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

gyógyszertámogatás orbán-kormány egészségügy finanszírozás
Kapcsolódó cikkek