Cégvilág

2,4 milliárdos üvegipari beruházás itthon

A Szilánk csoport, Közép-Európa egyik nagy üvegkereskedelmi és -feldolgozó vállalata közel 25 ezer négyzetméteres termelő- és logisztikai központot épít Szeged és Szatymaz határában.

A két fejlesztést uniós támogatással, összesen 2,4 milliárd forintból valósítják meg. Varga Gusztáv, a csoport tulajdonosa a beruházások alapkőletételekor elmondta, hogy a Szilánk Zrt. 13 ezer négyzetméter alapterületű termelőcsarnokával a jelenleg egymástól különálló gyártócsarnokaiban folyó tevékenységet egy helyre tudja majd koncentrálni.

Az 1,5 milliárd forint értékű csarnok – ebből 683 milliót pályázati támogatás fedez – a hatékonyság növekedését, a fajlagos költségek csökkentését, valamint újabb munkahelyek létrehozását eredményezi.

A Szilánk 2007 Zrt. nyolcezer négyzetméteres új logisztikai központja 900 millió forintból, 250 milliós uniós támogatással épül meg. A fejlesztés magas színvonalú kiszolgálást tesz majd lehetővé a gyártó és forgalmazó cégek számára. Az építési munkák az Arcadom Zrt. kivitelezésében, a tervek szerint szeptember végére fejeződnek be, korábbi tájékoztatás szerint a gyártás 2012 elején indulhat meg az új egységben.

Varga Gusztáv a beruházásokkal kapcsolatban korábban a Világgazdaságnak elmondta, hogy azért vágnak bele a fejlesztésekbe, mert bizakodók az építőipar teljesítményének alakulását illetően. Már 2006-ban eldöntötték, hogy kialakítják az optimális üzemi környezetet, de a válság miatt elhalasztották a megvalósítást. A krízis a csoportot is jelentős mértékben sújtotta, de tavaly már a kilábalás jelei látszottak.

A Szilánk az elmúlt időszakban komoly megrendeléseket kapott a hagyományosan a csoport árbevételének többségét kitevő szigetelőüvegekre. Többek között szállítottak az idén nyíló Árkád építésére, de dolgoztak az aradi Arad Center bevásárlóközponton és a K&H Bank új székházának üvegezésén is. A cégcsoport forgalma 2010-ben 22 millió euró volt és mintegy háromszáz embernek adott munkát, termékeit öt kontinens harminc országában forgalmazzák. „Az életem úgy alakult, mint a népmesékben.

Kilencedik, legkisebb gyerekként én folytatom a családi hagyományokat, s viszem tovább a vállalkozást. A most induló beruházást életem fő művének tartom” – mondta el az alapkőletétel kapcsán lapunknak Varga Gusztáv. „Ez a beruházás több mint üveggyártás és a családi hagyományok folytatása. Ez a hazai gazdaság megújulásának s a hazai kis- és közepes vállalkozások innovatív fejlődésének kiváló példája, valamint egy olyan fejlesztés, amellyel komoly energiamegtakarítás érhető el” – jelentette ki az eseményen Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

feldolgozó üveg szilánk csoport üvegkereskedelmi
Kapcsolódó cikkek