Cégvilág

A Microsoft bekebelezné a Nokia telefon üzletágát

Az alig néhány hete stratégiai együttműködést kötött Nokia és Microsoft között a kapcsolat egy orosz blogger szerint hamarosan még szorosabbá válhat.

Eldar Murtazin szerint a két cég a jövő héten tárgyalna arról, hogy az amerikai szoftveróriás megvenné a finn távközlési nagyvállalattól annak mobiltelefon-üzletágát. Ez egyelőre pletyka, de a blogger „jövőbe látása”, legalábbis a Nokiával kapcsolatban, eddig bejött.

A korábbi vezérigazgató távozását is előre jelezte, és jóval a már említett microsoftos együttműködés megkötése előtt megjósolta, hogy a finn cég kilép a Symbian operációs rendszer mögül. A közelmúltban pedig azt írta meg, hogy a Nokia megszünteti Ovi márkáját.

A hivatalos bejelentésre végül a héten sor is került. Az elemzők megjegyzik, a Nokia mobiltelefon-üzletága adja a cég bevételének 68 százalékát, és egyben a teljes profitját. Ám a Microsoftnak a jelenlegi együttműködési forma kevés, ebben ugyanis csak a mobilos szoftvere után kap részesedést, a nagyobb profitot a telefongyártó finn partner teheti zsebre.

ovi Nokia Microsoft telefon
Kapcsolódó cikkek