Cégvilág

A MVM volt vezére szerint jóval olcsóbb lehetne az áram

Lokális piacokon nyit az energetikában érdekelt csoport

Új piaci szegmensekben is nyit a hazai magánszemélyek kezében lévő Elmib csoport az új vezérigazgató, Mártha Imre irányítása alatt. „Hisszük, hogy az energiaszolgáltatásban egyre nagyobb szerep jut a decentralizált rendszereknek, amelyekben kisebb közösségek igényei jobban és gazdaságosabban kiszolgálhatók viszonylag kis áramtermelő, hulladékmegsemmisítő és más közműlétesítményekkel.

Ezek telepítése az energiaszakma nagyjainak viszonylag kis üzlet, esetleg nincsenek is ilyenekre felkészülve, mi viszont éppen azokat a piaci réseket keressük, amelyekben a nagyok nem elég jók” – válaszolt a Világgazdaságnak Mártha Imre, aki korábban az MVM Zrt. vezérigazgatója volt.

Az Elmibnél ezenkívül továbbra is nagy hangsúlyt kap a megújulóalapú, elsősorban biogázt és biomasszát hasznosító energiatermelés, de a cég – bulgáriai projektje után – meg kíván jelenni, sőt élre akar törni a magyarországi hasznosításában is. „Németországban 15 ezer megawattnyi beépített napenergián alapuló áramtermelő kapacitás működik, ez a paksi atomerű kapacitásának a 7-8-szorosát jelenti, vagyis bőven vannak lehetőségeink” – mondta.

Arra viszont továbbra sem készül a csoport, hogy eredeti profilját, az önkormányzati és üzleti vállalkozások speciális (ESCO) formában történő energetikai korszerűsítését, energiaköltségeik csökkentését kiterjessze a lakossági szférára is. A villanyszámla persze nem csak a felhasználás racionalizálása révén lehet alacsonyabb: elhagyhatók belőle az oda nem illő elemek is. Mártha Imre a Magyar Nemzetnek tegnap adott interjújában
1-1,5 forintra tette azt az összeget, amennyivel olcsóbbá lehetne tenni a lakossági áramot. Ennek érdekében a szolgáltatók teljes költség-felülvizsgálatára lenne szükség, mert enélkül továbbra is hatalmas összegek mennek ki költségágon az országból. A vezérigazgató a távhőpiacon is jelentős megtakarítást hozhatna az ország mintegy 150 távhőszolgáltatójának egyetlen nagy cégbe való összevonása.
Hazai háttérrel.

A tizenegy éves Elmib csoport megvetette a lábát a régió számos országában. Belföldön az áram- és földgáz-kereskedelem, a gázszolgáltatás, a közvilágítás-fejlesztés és -üzemeltetés mellett megjelent az energiatermelésben is. A svájci Elmib AG tulajdona, amelyet a cég közlése szerint Kele József, valamint Tóth Balázs, az igazgatóság elnöke ellenőriz. Kele József, az Elmib eddigi vezérigazgatója a jövőben az igazgatóság alelnökeként a stratégiai irányításban vállal szerepet.

lakosság áram áramszolgáltató Mártha Imre ESCO ELMIB
Kapcsolódó cikkek