Cégvilág

Bajban a világ legnagyobb tech cége

A Hewlett-Packard (HP) lefelé módosította éves profit és árbevételi előrejelzését a vártnál gyengébb PC-eladásokat és a japán katasztrófát hozva fel az okok között.

A HP számára nem kezdődött jól a gyorsjelentési szezon, tekintve, hogy a vártnál egy nappal előbb hozta nyilvánosságra jelentését. Az előrehozott bejelentésre azután volt szükség, hogy Leo Apotheker vezérigazgató tegnap körbeküldött a cégen belül egy memorandumot, mely szerint "kemény negyedév vár rájuk".

A HP részvényei ezután 5,4 százalékot veszítettek értékükből, amikor kiderült, hogy a részvényenkénti 5,20-5,28 dollárról 5,00 dollárra mérsékelték az éves részvényenkénti profitot. A HP az árbevétel tekintetében is mintegy 1 milliárdos mérséklődésre számít, a jelen állás szerint 129-130 milliárd dolláros bevétel áramlik a céghez az üzleti évben.

Az elemzők arra figyelmeztettek, hogy a Wall Streetet lelombozó jelentés jel lehet arra nézve, hogy a vállalat irányítását tavaly szeptembertől kézben tartó Leo Apotheker egyelőre nem képes felpörgetni a vállalatot. A világ legnagyobb tech cége az adattárolás és a cloud computing területén próbál előretörni, a befektetők pedig a Reuters szerint várják az ezzel kapcsolatos részleteket. A HP indoklásában a vártnál gyengébb negyedéves PC-értékesítéseket és a fukusimai katasztrófa hatásait említette.

Apotheker cloud computing HP Hewlett Packard PC
Kapcsolódó cikkek