Cégvilág

Egér-ügy - Minden Tesco áruházat ellenőriz a hatóság

Egerek lepték el a Tesco egyes magyarországi áruházait – írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A brit tulajdonú áruházlánc lapunkhoz is eljuttatott közleményében azonban a cikkben túlzó, félrevezető és minden alapot nélkülöző állítások szerepelnek.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írja, a multinacionális vállalatnál tisztában vannak azzal, hogy „az egerek miatt bezárhatják az egész áruházat”.

A Tesco szerint ugyanakkor a cikkében szereplő túlzó, félrevezető és minden alapot nélkülöző állításokkal szemben a valós tények a következők: „Annak ellenére, hogy az újságíró nem jelölt meg határidőt a válaszadásra, a Tesco tartotta magát  a napilapok lapzártájának várható időpontjához, ami általában délután 18 óra. Válaszunkat 17.20 perckor elektronikus úton elküldtük, miután többszöri telefonos megkeresésünk nem járt sikerrel”.
 
A Tesco közleménye szerint a hipermarketek éjjel-nappal nyitva tartó áruházak, ahova több millió vásárló tér be hetente. Az áruházak épületei így közvetlenül érintkeznek a külvilággal, az élelmiszerekkel megrakott polcok pedig vonzók a rágcsálók, kisebb testű állatok számára. A Tesco számára fontos vásárlóinak elégedettsége, épp ezért a vállalat működésének egyik fő szempontja áruházainak tisztán tartása.

„Áruházainkban folyamatos rágcsálóirtások folynak; az állati kártevők ellen csapdák kerültek kihelyezésre az eladótérben és raktári területeken; munkatársaink pedig rendszeresen végeznek fertőtlenítő nagytakarításokat. Ezen kívül a Tesco valamennyi magyarországi áruházában a dolgozók rendszeres oktatásban részesülnek a higiéniai és élelmiszer-kezelési szabályokról. A fogyasztók érdekeinek védelmében és az élelmiszer-higiéniai előírások betartására minden nagyobb Tesco áruházban külön minőség-biztosítási ellenőr dolgozik, akinek feladata az áruházi folyamatok és állapotok teljes körű ellenőrzése, így az állati kártevők ellen kihelyezett csapdák rendszeres ellenőrzése is” – írja az áruházlánc.

A vállalat belső élelmiszer-biztonsági kézikönyve többek közt ezt a kérdéskört is érinti, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres rágcsáló- és rovarirtáson kívül fontos a megelőzés is – részletezi a Tesco. A rovarok és rágcsálók épületbe jutásának elkerülése érdekében az épületeket folyamatosan jó állapotban tartják.

„A szabadba nyíló ablakokat, ajtókat használaton kívüli időben zárva tartják. Ha szellőzés céljából ablakot, ajtót kell nyitni, akkor azokat rovar elleni védőhálóval, vagy elektromos rovar csapdával  szereljük fel. Az elektromos rovarcsapdákat folyamatosan működtetjük. Az épületen kívüli göngyöleg tárolókat is tisztán tartjuk. A göngyölegeket megfelelően összegyűjtve, szakosítva tároljuk, és rendszeresen elszállíttatjuk. A hulladékot fedett hulladéktárolóban tartjuk, és rendszeres elszállításukról gondoskodunk” – olvasható a közleményben.

Az ÁNTSZ munkatársai is rendszeresen ellenőrzik áruházaink tisztaságát, hiányosságokat azonban eddig még nem tártak fel. Bár áruházi dolgozóink néhány esetben észlelték a rágcsálók megjelenését, vásárlói visszajelzéseket  nem kaptunk ebben a kérdésben.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte hétfőtől az összes Tesco áruház ellenőrzését. A sajtóhírek szerint több áruházban nem tartják be az előírásokat és a higiéniás feltételeket, emiatt sok helyen rágcsálók telepedtek meg az üzletekben.  A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei ezért átfogó vizsgálatot indítanak azért, hogy megbizonyosodjanak arról, igazak-e a sajtóban megjelent hírek, illetve az áruházakban betartják-e az előírásokat.

Az élelmiszer-biztonság megteremtése érdekében lényeges a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozása. A jogszabályok értelmében valamennyi élelmiszer-vállalkozónak hatékony rovar és rágcsáló irtási programot kell alkalmaznia a telephelyén, illetve az üzletében - olvasható a VM közleményében.
 
 

rovar áruház rágcsáló hipermarket egér higinéia Tesco
Kapcsolódó cikkek