Cégvilág

Egyre több használt autót veszünk 10 millió fölött - Top márkák

A nehéz gazdasági helyzet ellenére nőt az érdeklődés a használt luxusautók iránt – derült ki a Weltauto legfrissebb kimutatásából. Az országos márkakereskedői hálózattal rendelkező cégnél az Audi és a Volkswagen számít a legkeresettebb márkának a tízmillió forint fölötti gépkocsik körében.

Stabil vevőbázis, és szűk kínálat jellemzi a használt luxusautók piacát, aminek következtében a gazdasági válság hatása sem érzékelhető ezen a területen. Nem lassult tehát a tízmillió forint fölötti használtautók értékesítése, sőt, a tavalyi év során 2009-hez képest 12 százalékkal, 101-ről 113-ra nőtt a Weltauto hálózatában átírt autók száma. 2010-ben tehát 1 milliárd forintnál nagyobb bevételt könyvelhetett el a márka a szegmensben.

A növekvő tendencia ellenére ez a terület még nem érte el a 2008-as esztendő szintjét, amikor a Weltauto 213 db tízmillió forint feletti autót tudott értékesíteni. A márkakereskedői hálózatban egyébként az Audi és a Volkswagen modelljeit keresik leginkább ebben a kategóriában.

„Az elmúlt időszakban több tíz-, vagy akár húszmillió forint fölötti gépjárművet is értékesítettünk, ami tisztán mutatja, hogy van piaca ezeknek a gépjárműveknek.” – vélekedett Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Mint arról beszámoltunk , az elmúlt évben 17 500 használt autó került az országba, 2200-zal több, mint tavalyelőtt, de a regisztrációs bevezetése előtt ennek három-négyszeresét is behozták az arra szakosodott vállalkozók. Manapság, hogy alig kínálnak használt gépkocsit a piacon, folyamatosan erősödik a behozatal: az első negyedévben 1560-nal, 5300 fölé nőtt a külföldről származó autók száma.

A gond az, hogy az új gépkocsik forgalmának évek óta tartó mélyrepülése magával rántotta a használtpiacot is. Nem vesznek új autót az emberek, a régit meg nem akarják eladni, úgyhogy a piac mindkét oldala áll. Ez pedig óhatatlanul a használtkocsi-árak emelkedéséhez vezet a Weltauto szerint. A szakértők attól tartanak, hogy a hazai piac pangása miatt az idei évben már hiány lehet belföldi használtautóból.

használt autó márkakereskedő Audi Volkswagen luxusautó weltauto forgalom
Kapcsolódó cikkek