Cégvilág

Erősítést kap az Ina, tart a fejlesztése

Horvátországban vitára adott okot, hogy a magyar állam részesedést vásárol a Mol Nyrt.-ben. „A horvát kormánynak ugyanúgy vissza kellene vásárolnia a magyar cégtől annak Ina-hányadát, ahogyan stratégiai megfontolásból a magyar kormány is kivásárolta a Molból a Szurgutnyeftyegazt” – idézi az Origo Ljubo Jurcic korábbi gazdasági minisztert, aki ezzel a „horvát többség” véleményét tolmácsolta. Míg Magyarországon az orosz Szurgutnyeftyegaz képviselte a távol tartandó idegen befolyást, déli szomszédunknál a Mol.

E párhuzam azonban több sebből vérzik, ráadásul a támadás nem előzmény nélküli. Egy szűk horvát kisebbségnek már 2003 óta fáj, hogy a Mol a horvátországi privatizáció részeként, nyílt tenderen 25 százalékot vásárolt nemzeti vállalatukból.

Nagyobb port kavart, hogy a magyar olajcég 2008-ban megszerezte az Ina menedzsmentjogait is, főleg, miután a horvát sajtó kapcsolatot vélt felfedezni a megállapodás és aközött, hogy az OTP (a Mol résztulajdonosa) hitelt adott a horvát Podravka társaságnak a Mol garanciavállalásával. Davor Stern, az Ina felügyelőbizottsági elnöke a menedzsmentjogokról kötött szerződés felülvizsgálatát szorgalmazza, annak ellenére, hogy a hitelügyletről és a garanciavállalásról – a Moltól korábban kapott tájékoztatás szerint – csak a menedzsmentjogok megszerzése után kezdtek tárgyalni. 2009-ben horvát hatóságok az Ina tartozásait firtatták, amikor pedig a múlt év végén a Mol ajánlatot tett az Ina közkézhányadára, manipulációt emlegettek. A horvát tőzsdei felügyelet (Hanfa) egymás után több hétre, majd határozatlan időre felfüggesztette az Ina részvényeit. Javasolta, hogy az ügyészség tegyen büntetőfeljelentést a Mol és vezetése ellen.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Szurgutnyeftyegaz OTP INA Horvátország Mol
Kapcsolódó cikkek