Cégvilág

Ezek a szállodák a tavalyi szezon nyertesei

Az európai turisztikai szektor 2010-es nyári szezonja valamivel jobban alakult, mint a 2009-es. Az időszakban a balti államok érték el a legnagyobb növekedést, derül ki az Eurostat adataiból.

Jobban sikerül a tavalyi júniustól szeptemberig tartó nyári időszak az európai országoknak, mint az egy évvel korábbi. Szállodákban és kereskedelmi szálláshelyeken több mint 730 millió éjszakát töltöttek el a turisták az Európai Unióban, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 3 százalékos növekedést jelent. 2009-hez képest a vendégek 21 millióval több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken a múlt nyáron.

Szállodai foglaltságot tekintve a balti államokban volt a legnagyobb javulás 2009-hez képest, 15-18 százalékos. Románia azonban 12 százalékos visszaesést könyvelhetett el, míg Angliában 5,5, Görögországban 1,6 százalékos volt a csökkenés.

A turisták az összes vendégéjszaka 70 százalékát a következő a országokban töltötték el: Olaszország (18,3 százalék), Spanyolország (18,1 százalék), Németország (12,9 százalék), Franciaország (11,4 százalék) és Nagy Britannia (9,6 százalék).

A külföldi turisták száma Anglia kivételével minden EU országban emelkedett. Máltán és Cipruson a vendégéjszakákból származó bevételek 96,4 és 89,7 százalékát a külföldiek adták. Romániában ezzel szemben erősebb volt a belföldi turizmus, itt a bevételeknek mindössze 15,4 százaléka származott a külföldiektől. A külföldiek költése Németországban is alacsony volt, 20 százalék, míg a cseheknél az arány megközelítette a 75 százalékot.

2010 turizmus Eurostat idegenforgalom szálloda Balti országok nyár
Kapcsolódó cikkek