Cégvilág

Hamarosan véget érhet a "vaskor" - Óriási bukás várható

A Baosteel Group, Kína második legnagyobb kohászati vállalata úgy látja. hogy a vasérc piaca mostanra buborék szintet ért el és a nyersanyag ára a kipukkadást követően jelentősen csökken majd,

"Buborék van kialakulóban a piacon, és sokan hazardíroznak a vasérccel, emelve ezzel a felvásárlások és a befektetések árát - hangoztatta Xu Leijang, a cég elnöke egy a Bloombergnek adott interjúban. A Baosteel Group menedzsere úgy fogalmazott: "mindenki, akinek pénze van, vasércbe fektet be" – ugyanakkor nem bocsátkozott jóslába annak kapcsán, mikor csökkenhetnek az árak.

Az Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences prognózisa szerint a globális vasércexport 2016-ra 28 százalékkal növekszik és mennyisége elérheti az1,4 milliárd tonnát. A Vale, a Rio Tinto és a BHP Billiton, a világ három vezető bányavállalata a közeljövőben 45 milliárd dollárt fektet bányafejlesztésbe. Xu szerint azért, mert változatlan növekedésre számítanak Indiában, Brazíliában és Dél-Afrikában. Emellett a három óriás abban bízik, hogy az ilyen célzott befektetések hozama meghaladja majd a kisebb riválisaik által "találomra" végrehajtott beruházásokét.

Xu emlékeztetett arra, hogy hamarosan felbillenhet a kereslet-kínálat egyensúlya, ez pedig mindenképpen árzuhanáshoz vezethet. Ennek a változásnak a Baosteel szakértője szerint a legnagyobb vesztesei azok a kis cégek lehetnek, amelyek a kitermelésre vonatkozó előzetes adatok nélkül fektetnek be a szektorba. Számtalan vállalat spekulációs célokkal eszközöl vasércberuházásokat anélkül, hogy számolna a leendő profitkilátásokkal.

Pedig a kínai acélgyártók átlagos haszna már tavaly is csak 3-5 százalékot tett ki – ez a legalacsonyabb arány az összes iparág közül. Az alacsony haszonkulcs hátterében a növekvő nyersanyagárak és a fölösleges gyártókapacitások állnak. Ráadásul a kínai acélipart tömörítő érdekképviselet szerint a következő öt évben lassul a kommunista ország növekedési üteme, ez pedig mérsékli az acélkeresletet is. A Macquarie Group elemzőjének számításai szerint a következő három-öt évben 50 és 190 dollár között mozoghat a vasérc tonnánkénti ára, de 2017-et követően az árfolyam akár 80 dolláros átlagra eshet vissza.

bányavállalat Vale BHP Rio Tinto Vas vasérc befektető acélgyártó
Kapcsolódó cikkek