Cégvilág

Három államot menthetnének meg a céges tartozásokkal

Az Intrum Justicia svéd szervezet csaknem 6000 európai vállalat körében végzett felmérése (European Payment Index - EPI) szerint Európa-szerte a leírt adósságok összege 12 milliárd euróval nőtt az elmúlt 12 hónapban.

Az Európában 2010-ben létrejött ügyletek 2,7 százalékát kellett veszteségként leírni a 2009-ben feljegyzett 2,6 százalékkal szemben. Ha valamennyi európai vállalat, állami hatóság és fogyasztó kifizette volna a számláit, az 312 milliárd euró összegű készpénz-injekciót jelentene a vállalatok számára szerte Európában – derül ki az Intrum Justitia európai fizetési indexéből (EPI). Ez az összeg magasabb, mint a Görögországnak, Írországnak és Portugáliának nyújtott pénzügyi segítség. Az elmúlt tizenkét hónapban 12 milliárd euróval emelkedett az európai tartozások összege.

Európában tavaly tovább romlott a fizetési morál. A vállalatok átlag 56 nap alatt fizették ki a nekik benyújtott számlák ellenértékét. Ugyanakkor az állami szférában 65 napot tett ki az átlagos fizetési határidőt, míg a legjobban a magánszemélyek teljesítettek, 40 nappal. A felmérés szerint a fizetési késedelmek miatt a megkérdezett vállalatok 28 százaléka érzi úgy, hogy létében fenyegetik, 45 százalékuk pedig úgy véli, hogy a késedelmes fizetés gátolja növekedésüket.

Az európai gazdaságok igen sokféle képet mutatnak az adósságok tekintetében. Míg a kontinens gazdaságának hajtóereje, Németország 8 százalékos mínuszt produkált az adósságok terén, addig Európa harmadik legnagyobb gazdaságágban, az Egyesült Királyságban 33 százalékkal megugrott az mértéke. Jelentős javulást mutatott Svájc, Izland és Litvánia. A legrosszabb teljesítményt nem meglepő módon Görögország produkálja, 63 százalékos növekedéssel.

Az Európai Parlament 2010 októberében elfogadott egy uniós jogszabályt, mely szerint – ha a szerződésben nem rendelkeznek másképp – a cégek közötti tranzakcióknak 30 nap alatt be kell fejeződniük. A tagállamoknak két év áll a rendelkezésére a jogszabály bevezetésére.

 

mentőcsomag Intrum Justitia fizetési határidő cég tartozás EPI
Kapcsolódó cikkek