Cégvilág

Ilyen még nem volt: A termelőktől kér olcsóbb olajat az IEA

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szokatlan módon közvetlen a termelőkhöz fordult kétnapos ülését követő közleményében, arra figyelmeztetve, hogy a túl magas olajárak fenyegeti a globális gazdaság kilábalását.

Az OECD energiaügyi szervezetének egyik elve, hogy nem kommentálja az olajtermelő országok politikáját. Most megszegte ezt a szabályt az IEA azzal, hogy felkérte az olajtermelőket: tegyenek lépéseket az olajár mérséklése érdekében. A szervezet emellett üdvözölte a kitermelés növelésére irányuló lépéseket - tudósít a Reuters.

A hónap eleje óta több mint 10 százalékos korrekciót hajtott végre az olaj, ennek ellenére az IEA továbbra is károsan magasnak ítéli az olajárat. Az OPEC június 8-án tartja rendes ülését és egyelőre semmi nem utal arra, hogy növelnék a kitermelést. Az olajkitermelő országok szerint a 120 dolláros ár sem tekinthető elég magasnak ahhoz, hogy közbelépjenek. A szervezet egyébként korábban azzal indokolta passzivitását, hogy az olajár száguldását nem a tényleges keresleti tényező indokolják, hanem a közel-keleti és afrikai országoknak tapasztalható válság.

A hivatalos magyarázat szerint az OPEC csak a kínálat növelésével tud közbeavatkozni akkor, ha az nem bizonyul elégségesnek, jelenleg azonban nem ez a helyzet. Elemzők ugyanakkor már korábban utaltak arra, hogy a túl magas olajár végül visszafordítja gazdaság talpra állásához kapcsolódó növekvő igényt.

olajár kitermelés energia ügynökség olaj IEA OECD
Kapcsolódó cikkek