Cégvilág

Íme, 2011 legbiztosabb állásai

Csak néhány iparág és munkakör stabil, így nem szabad a véletlenre bízni, mit hoz a jövő, érdemes mindent megtenni, hogy állásban maradjunk – ez derül ki abból a szakanyagból, amelyet az AOL Jobs tett közzé a 2011-es év legbiztonságosabb munkaköreiről.

Első helyen az ápoló, második helyen a fizioterapeuta végzett, őket a gyógyszerész, illetve az orvos követi. Úgy tűnik, nélkülözhetetlenek a számítógépes rendszerelemzők, valamint a szoftver-, az orvosbiológiai és környezetvédelmi mérnökök, utánuk jönnek a könyvelők, pénzügyi specialisták és az állatorvosok.

A top 10 utolsó helyén az ügyvédek állnak. Szemereki Annamária karrier-tanácsadó szerint ilyen üres állások Magyarországon is bőven akadnak, azonban nem mondható, hogy könnyű betölteni ezeket. Az egészségügy nem fizet, az orvosok inkább Nyugat-Európában kamatoztatják a hazai felsőoktatásban megszerzett drága tudásukat, az ápolókat, nővéreket pedig olyan mértékben nem fizetik meg, hogy már az iskola befejezésekor több a pályaelhagyó, mint a pályakezdő – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a társadalom elöregedése miatt pedig ezen a területen egyre több jól képzett szakemberre lenne szükség, akiket egzisztenciálisan jobban meg kellene becsülnünk. Az informatikai szakterületen – némi megtorpanás után – ismét kapósak a jó szakemberek, főleg a speciális tudással rendelkező mérnökök. A magyar pénzügyi szakemberekre szintén nagy szükség van, a válság ellenére az álláspiac itt is megfizeti a profikat, nehezebb helyzetben a gyakorlat nélküli pályakezdők vannak.

Általában is elmondható, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező, szakterületükön elkötelezett munkaerőt értékelik a cégek – osztotta meg tapasztalatait Szemereki Annamária. Jelezte, érdekesség, hogy az idén inkább a cégkultúrába illeszkedést vizsgálják a vállalatok, s az a jelölt a befutó, akinek az értékrendje, lojalitása, várható eredményessége illeszkedik a vállalat értékrendjéhez, elvárásaihoz, még akkor is, ha például nem vagy kevésbé jól beszél idegen nyelvet. Ez két-három éve még elképzelhetetlen volt – jelezte a tanácsadó. n VG

A legbiztosabb állások

Forrás: AOL Jobs

(2011-ben)

1. Ápoló

2. Fizioterapeuta

3. Gyógyszerész

4. Orvos és sebész

5. Számítógépes rendszerelemző és adminisztrátor

7. Orvosbiológiai és környezeti mérnök

8. Könyvelő, auditor és pénzügyi tanácsadó

9. Állatorvos

10. Ügyvéd és jogi asszisztens

(2011-ben)

1. Ápoló

2. Fizioterapeuta

3. Gyógyszerész

4. Orvos és sebész

5. Számítógépes rendszerelemző és adminisztrátor

7. Orvosbiológiai és környezeti mérnök

8. Könyvelő, auditor és pénzügyi tanácsadó

9. Állatorvos

10. Ügyvéd és jogi asszisztens -->

legbiztonságosabb képzettség felsőoktatás állás munkahely
Kapcsolódó cikkek