Cégvilág

Jelentősen nőttek az ipari árak - de nézze meg mi lett olcsóbb

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 áprilisában az előző havihoz mérten 0,8, a 2010. áprilisival összehasonlítva 6,4 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011 márciusihoz képest 1,0 százalékkal csökkentek, 2010 áprilisához viszonyítva 3,8 százalékkal nőttek - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett gyorsjelentéséből.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 4,9 százalékkal emelkedtek. Áprilisban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,8, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 1,3 százalékkal volt magasabb. Áremelkedést tapasztaltunk a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (7,4 százalék), a gumi-, műanyag- és építőanyag, illetve az egyéb feldolgozóipar és javítás területén
(0,6–0,6 százalék), valamint az élelmiszeriparban, a gyógyszergyártásban és a kohászat, fémfeldolgozásban (rendre 0,3 százalék).

Csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termékeknél (2,2 százalék), a textil- és bőriparban (1,5 százalék), a gép-, gépiberendezés- és a járműgyártásban (0,4–0,4 százalék), illetve a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,2 százalék). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai áprilisban az előző havi szinten maradtak.

április nyomdaipar 2011 import termelés export textilipar ipar
Kapcsolódó cikkek