Cégvilág

Komoly bajban a Facebook és Zuckerberg

A Facebook benyújtotta a Paul Ceglia által indított keresettel kapcsolatos dokumentumokat, amelyekből kiderül: a világ legnagyobb közösségi portálja hivatalosan nem tudja, hogy valódiak-e azok az e-mailek, amelyekre hivatkozva Ceglia jelentős kártérítést követel.

Paul Ceglia azért perelte be a Facebook, hogy így szerezze meg a cégből a szerinte jogos részesedését. A vállalkozó azt állítja, hogy 2003-ban Mark Zuckerberg beleegyezett, hogy egy kisebb összeg fejében ráruházza az akkor még formálódó és később Facebook néven elindított cég felét. A Facebook jogászai most benyújtották az periratokat, amelyekben ugyan csalónak nevezik Cegliát, de beismerik: nem tudják, hogy az által bizonyítékként használt e-mailek valódiak-e.

A Business Insider emlékeztet arra, hogy a múlt hónapban a Facebook még hamisnak nevezte az e-maileket. Most viszont a pontos megfogalmazás szerint az alapító Mark Zuckerberg tagadja a vádakat, a Facebook pedig azért cáfolja a vádat, mert nem rendelkezik elegendő információval arra vonatkozólag, hogy a levelek valódiak vagy hamisak-e.

Az üzleti portál szerint ez azt jelenti, hogy a Facebook és Zuckerberg különböző tudással rendelkezik és mások az érdekeltségei. Ceglia egyébként mind Zuckerberg, mind a Facebook ellen indított pert és a két entitás nem egyezik. Mint hogy a közösségi portál azt állítja, hogy nem rendelkezik kellő információval, feltételezhető, hogy nem találtak ilyen leveleket Zuckerberg számítógépén.

Ennek két oka lehet: vagy hamisak az e-mailek vagy Zuckerberg még 2004-ben törölte azokat. A Business Insider szerint mindez azt mutatja, hogy Zuckerberg és a Facebook érdekei eltérnek egymástól, hiszen ha kiderül, hogy Ceglia e-mailjei valódiak és jelentős kártérítést érdemel, akkor a portál veszteségeihez maga az alapító is hozzájárult. A Facebook az eljárás megszüntetését kérte, erre azonban nem sok az esély, így következhet a bizonyítási szakasz. Nem lenne meglepő, ha az ügy nem kerülne bírósági szakaszba, hanem egy komoly összegben állapodnának meg Cegliával.

per e-mail Ceglia Facebook Zuckerberg
Kapcsolódó cikkek