Cégvilág

Kuba kiszúr Washingtonnal - Kezdődik az olajharc

A Repsol és a Statoil megállapodást kötött a kubai kormánnyal a Mexikói-öbölbeli olajkincs kitermeléséről. Az üzlet komoly feszültségeket okoz Washingtonban.

Norvégia átadja tapasztalatait Kubának a nyílt tengeri olajlelőhelyek felkutatásával kapcsolatban. A kubai állam illetékeseinek közlése szerint öt helyen kezdenének fúrásokat az olajlelőhelyek feltárására, további részletek egyelőre nem ismertek.

A Reuters jelentése szerint a norvég Statoil a spanyol Repsol olajvállalattal közösen kezdi meg a fúrásokat Kubában. Az ügy azonban nem annyira Kubában, mint inkább az Egyesült Államokban robbanthat ki vitákat, mivel a döntés értelmében az olajkitermelésre a Mexikói-öbölben kerül sor. Ezen a területen a BP Deepwater Horizon fúrótornyának felrobbanása óta nem végezhetnek mélytengeri kitermelést az amerikai cégek. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint sűrűn cseng majd a telefon Washingtonban a döntést követően, az amerikai vállalatok sora teszi fel a kérdést: ők miért nem termelhetnek ki olajat, ha a kubaiaknak lehetőségük van erre.

Ráadásul a Repsol-Statoil együttműködés egy kínai gyártmányú Scarabeo típusú high tech fúrótornyot használ majd, mivel az embargó miatt az olajkitermelők nem használhatnak amerikai alkatrészekből álló eszközöket. A 750 millió dolláros fúrótorony egyetlen amerikai alkatrésze ironikus módon éppen az a robbanásgátló, amely a BP tornyán csődöt mondott, hozzájárulva ezzel a több ember halálát és soha nem látott környezetszennyezést okozó katasztrófához. A berendezés októberben érkezhet meg Kubába, de sokan máris felteszik a kérdést: mi történik, ha ismét hasonló tragédia következik be Louisiana partjainál?

Kuba Repsol Statoil olajfúrás Mexikói-öböl olaj
Kapcsolódó cikkek