Cégvilág

Médiahatóság: Este 9 után kellett volna adni a VV4-et

„Tegnapi ülésén 88 milliós pénzbüntetéssel és egy felszólítással szankcionálta a Médiatanács az RTL Klubot” – jelentette be Kiricsi Karola szóvivő.

A testület a múlt héten már összesen 144 millió forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klubra a Való Világ 4 című műsor november–decemberi adásai miatt, így összesen már 232 millióra rúg a műsorral kapcsolatos büntetés összege. Most a valóságshow januári epizódjait vizsgálta a Médiatanács, és megállapította, a műsorok ezúttal is sértették a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, illetve a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat.

A kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket a Való Világ 4 és a Neked Való műsorokban 14 alkalommal sértették meg az év első hónapjában, ezért a tanács 75,41 millió forint kötbért rótt ki. A műsorokban közvetlenül megjelenő problematikus tartalmak alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, ezért a testület szerint az RTL Klub tévesen sorolta a műsort a médiatörvényben meghatározott III. korhatári kategóriába.

A Médiatanács szerint a műsorszámot a IV. kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és csak este 9 és reggel 5 óra között lehetett volna közzétenni. A műsort ezúttal is nagy számban követték figyelemmel kiskorúak, a januári adatok szerint a tévéző 4–17 évesek közül minden harmadik a valóságshow-t nézte. Emellett a Való Világ 4 és Neked Való műsorszámok előzeteseit ezúttal 87 alkalommal tette közzé nem megfelelő időpontban a médiaszolgáltató, emiatt 12,87 millió forintos kötbért szabtak ki. A termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok megsértése miatt figyelmeztetést kapott a csatorna a Médiatanácstól.

való világ kiskorú médiahatóság bírság korhatár valóságshow
Kapcsolódó cikkek