Cégvilág

Megújul a magyar filmipar

A magyar filmipar megújítása érdekében egy új állami filmes cég létrehozását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írta elő a kormány – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A kormányhatározat előírja, hogy a létrehozandó gazdasági társaságot, amely a magyar filmgyártás és -forgalmazás állami feladatait látja majd el, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) útján hozzák létre. A határozat rendelkezett a költségvetésben a magyar film támogatására elkülönített 1,625 milliárd forint átcsoportosításáról is az MNV Zrt. részére.

A kormány döntése értelmében Andrew G. Vajna kormánybiztosnak azonnal ki kell dolgoznia „a nemzeti filmvagyonnal történő gazdálkodás stratégiáját”, valamint megvizsgálnia a vagyonkezelői jogok átadásának lehetőségeit is az új gazdasági társaság számára. A rendelet ugyanakkor a Magyar Mozgókép Közalapítvány helyzetének rendezésével is megbízta a kormánybiztost. A kormány áprilisban döntött a közalapítvány megszüntetéséről, miután annak 10,6 milliárd forintnyi adósságállományát „konszolidálhatatlannak” ítélte. A megszűnés módját és idejét a kormány egyelőre nem közölte.

Andy Vajna május elején jelentette be a magyar filmtámogatási rendszer teljes átalakítását; a kormánybiztos Magyar Nemzeti Filmalap néven alakítaná meg a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalatot. Az új rendszerben a filmprojektekről öttagú szakértői bizottság dönt majd, amelynek tagjai pályázat útján nyerik el tisztségüket egy évre.  A kormánybiztos akkor azt mondta, az állami költségvetésből kétmilliárd forint áll majd a filmalap rendelkezésére.

A finanszírozás jelenlegi problémáit megoldandó konszolidációs alapot hoznának létre, hogy az elmaradt támogatásokat rendezzék. A filmes vagyonelemeket tekintve a filmalaphoz kerül a Mafilm, a Mafilm Audio, ezek ingatlanjai, a Magyar Filmlaboratórium, a Mokép és ingatlanvagyona, valamint a Nemzeti Filmarchívum filmjogai. Az állami stúdiók – a Hunnia, a Dialóg, az Objektív és a Budapest – helyzetéről később döntenek.

filmgyártás filmipar Andrew Vajna filmtámogatás filmstúdió
Kapcsolódó cikkek