Cégvilág

Nem kell "meztelenkednie" a reptéren, ha nem akar

Megegyezés született végre az Európai Parlament illetékes bizottságában a "meztelen szkenner" néven elhíresült röntgenhez hasonlító készülékről, mely átlát a ruhán is, felfedve, ha valami a testre van rögzítve.

Az Egyesült Államokban - ahol a szkennert évek óta használják - nagy felháborodást váltott ki a bevezetése a túlkapások és visszaélések miatt. A botrány Londont sem kerülte el, ahol egy indiai színész, Sahruk Kan átivzsgálása után kiderült, a róla készült testszkenner-képeket egyáltalán nem semmisítették meg a reptér dolgozói.

A készülék használata ugyanakkor előnyöket is hordoz, hiszen 2009 végén ennek segítségével sikerült leleplezni egy nigériai férfit, aki az Amszterdamból Detroitba tartó gépre akart robbanószert felcsempészni a testére erősítve.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága most komoly feltételek elé állította a készülék használatát. Terveik szerint ugyanis a készülékek továbbra is használhatóak lesznek az európai reptereken, ám az utasoknak jogukban áll majd megtagadni a röntgenes átvizsgálást és helyette választhatják a "hagyományos" kézi átvizsgálást is.

A sugárzással kapcsolatos egészségügyi felvetésre az illetékes bizottság úgy reagált: az ionsugárzást használó készülékeket be kellene tiltani az Unió területén. Ezen felül az elkészített képeket rögvest azután meg kell semmisíteni, hogy az utas áthaladt a kapun és semmilyen módon nem szabad azokat tárolni.

A készülékek bevezetése arra is jó lehetőséget teremtene, hogy 2013-tól meg lehessen szüntetni azt a rendkívül bosszantó gyakorlatot, mely szerint nem lehet a fedélzetre folyadékot felvinni.

repülőtér repülőgép meztelen szkenner testszkenner
Kapcsolódó cikkek