Cégvilág

Ömölhet a pénz a hazai kereskedelmi ingatlanpiacra

Az ingatlanbefektetetések volumene 38 százalékkal nőtt éves szinten 2010 azonos időszakához képest.

A Jones Lang LaSalle ingatlanbefektetésekkel foglalkozó piacelemzőinek előzetes adatai alapján 2011 első negyedévében a globális kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene megközelítette a 90 milliárd amerikai dollárt. Habár ez az összeg 20 százalékkal alacsonyabb a 2010 utolsó három hónapjában regisztrált volumennél, 38 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél, ami jól tükrözi, hogy a kereskedelmi ingatlanok iránt tovább is folytatódik a befektetők széles körének érdeklődése.

Arthur de Haast, a Jones Lang LaSalle Nemzetközi Ingatlanbefektetetések csapatának vezetője hozzáfűzte: “ Továbbra is az intézményi illetve magánbefektetők erős érdeklődését tapasztaljuk a minőségi ingatlanok iránt a világ nagyobb városaiban. Ugyanakkor a befektetetők óvatosak a kockázatosabbnak ítélt városokkal kapcsolatban, és csak kivételes esetekben lépnek ott piacra. Ők leginkább a bankok által eladásra kínált ingatlanok megjelenésére illetve a kedvezőbb piaci helyzet kialakulására várnak“.

Európában és a Közel-Keleten a befektetési kedv lassult az előző év végéhez képest, ugyanakkor közel 25 százalékkal növekedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Richard Bloxam a Jones Lang LaSalle Európa, Közel-Kelet és afrikai befektetési vezetője szerint: “ Negyedéves szinten várható volt a szezonális visszaesés a szokásos év végi hajrá után, amikor számos nagy értékű, meghatározó tranzakciót zártak le. Ugyanakkor, ha a mostani adatokat az egy évvel korábbiakkal hasonlítjuk össze már jól láthatjuk, hogy a befektetési volumenek emelkedtek a meghatározó piacokon, különösen Németországban, Lengyelországban, Oroszországban és Nagy-Britanniában.” 

2011. első negyedévében Magyarországon jelentősen megemelkedett az értékesítési volumen 2010 hasonló időszakához képest. “Nagyjából 233 millió euró értékben cseréltek ingatlanok gazdát, ami a Közép-Kelet-Európában regisztrált értékesítési volumen 12 százalékát teszi ki. A befektetetői aktivitás továbbra is Varsóra és Prágára fókuszál, de a regionális aktivitás több mint 35 százaléka Lengyelország és Csehországon kívül történt. Habár Magyarország továbbra is hátrányban van az említett két országhoz képest, úgy véljük, hogy határozottan javult az ország megítélése kockázati és befektetési szempontból, ezért határozott javulást várunk a befektetői piacon 2011 során- tette hozzá Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle  magyarországi és horvátországi befektetésekért felelős vezetője.

 

Jones Lang LaSalle kereskedelmi ingatlanok befektetés
Kapcsolódó cikkek