Cégvilág

Ötven százalék életesély

A rákbetegség nem egyenlő a halálos ítélettel, a betegek közel ötven százaléka meggyógyul – mondta Rohánszky Magda, a Szent László Kórház Onkológiai Centrumának kezdeményezésére és támogatásával működő Tűzmadár Ház pszichológus vezetője.

A pszichoszociális rehabilitációs központ az országban egyedülállóan komplex kezelést tesz lehetővé a rákbetegek számára, amely az onkológiai terápia hatékonyságát növeli.  Orvosszakmai szempontból szükségszerű, emberi szempontból kívánatos lenne, hogy Magyarországon minden onkológiai centrum mellett működhessen pszichoszociális rehabilitációs műhely – mondta kérdésünkre Bodoky György professzor.

A kórház onkológiai centrumának vezetője szerint a pszichoterápiának be kellene épülnie a daganatos betegek terápiájának finanszírozásába. Az orvos-beteg kapcsolat a daganatos betegeknél hatványozottan meghatározó a terápia eredményességében, ebben a betegségben a kapcsolat évekig, jó esetben évtizedekig tart – mondta.

Tudományos kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki a rákbetegek depreszsziószintje és túlélési ideje között. Szoros kapcsolat van a betegek pszichés állapota – különösen stresszszintje – és a daganat növekedési üteme között. Nagy betegszámon végzett tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a daganatos betegek emelkedett fizikai aktivitása csökkenti a rákspecifikus halálozást. A Tűzmadár Ház létrehozása szakmai válasz a rákbetegek túlélési esélyeit növelő tudományosan igazolt tényekre.

Megtudtuk azt is, hogy az onkológiai centrum betegei több mint egyharmadának létminimum alatti a jövedelme. Márpedig a megélhetési nehézségek hatással lehetnek a pszichés állapotukra, csakúgy, mint a gyógyulás szempontjából fontos szerepet játszó táplálkozásra. Ezért a Tűzmadár Ház alapítói a pszichés és életviteli támogatás mellett kiemelt célként jelölték meg a betegek szociális és jogi támogatását.

A betegséggel való tudatos küzdelmet felvállalók többféle egyéni és csoportos pszichoterápia közül választhatnak, képzett dietetikustól kaphatnak személyre szabott tanácsokat, stresszkezelést és relaxációs technikákat tanulhatnak, gyógytornán, jógaoktatáson és életvezetési tanácsadáson vehetnek részt. Minden program és tevékenység térítésmentesen áll a betegek és hozzátartozóik rendelkezésére. Különösen a rák diagnosztizálását követő időszakban rendkívül fontos, hogy a betegek megbízható forrásból hozzáférjenek a betegségük lefolyására és kezelésére vonatkozó információkhoz.

A Daganatos Alapítvány ezért hozta létre és tartja fent a www.rakgyogyitas.hu internetes portált – melyet naponta több ezer látogató keres fel – és a negyedévente 15 000 példányban, az ország valamennyi onkológiai centrumában ingyenesen hozzáférhető Rákgyógyítás című magazint. 

terápia rák depresszió onkológia rákbetegség rehabilitáció
Kapcsolódó cikkek