Cégvilág

Több sávra van szükségünk a nethez - Mit tud a mikrohullám?

Egyre nagyobb ütemben növekszik a vállalatok sávszélességigénye, de ezzel együtt az az elvárásuk is, hogy csökkenjen a ráépülő üzleti internetszolgáltatások ára.

Mindkettőre minőségi kompromisszumok nélküli megoldást jelenthet a mikrohullámú technológia – mondta Strelisky Ádám, az ACE Telecom Kft. ügyvezetője. A legtöbb vállalat a kiegyensúlyozott és stabil internetkapcsolat mögé ma még csak a hagyományos vezetékes megoldásokat tudja elképzelni az infrastruktúra fizikai jelenlétével együtt. A tévhitekkel szemben ugyanakkor a sokak számára „láthatatlan” mikrohullámú hálózattal is stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolat hozható létre, ráadásul a vezetékes megoldásnál rugalmasabban és olcsóbban – húzta alá.

Az összeköttetés nagyon hamar megteremthető, a technológia telepítése nem függ semmilyen meglévő infrastruktúrától. A mikrohullámú kapcsolat akár 366 Mb/s sávszélességet is nyújthat, ez több mint a háromszorosa néhány mai vezetékes megoldásénak.

Az egyes rádiófrekvenciákon engedélyezett szolgáltatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szabályozza az uniós előírásokkal összhangban. „Minél magasabb az adott frekvencia, annál nagyobb sávszélesség kialakítására nyújt lehetőséget. Az ACE Telecomnál, amely jelenleg a 2,4–38 gigahertzes frekvenciatartományt használja, úgy látják, hogy a sávszélességigények folyamatos növekedését a szolgáltatók csak oly módon tudják kielégíteni, ha a hatóság a ma még alig használt magasabb tartományokat – így a 60–80 gigahertz közöttieket – is megnyitja a piaci szereplők előtt.

Az ACE Telecomnak saját optikai és digitális mikrohullámú gerinchálózata van, kkv-knak és a lakosságnak nyújt internetszolgáltatást Budapesten és környékén. A 40 fős társaság éves bevétele tavaly megközelítette a félmilliárd forintot.

internetszolgáltatás frekvencia technológia ACE Telekom sávszélesség
Kapcsolódó cikkek