Cégvilág

Újabb óriás hackelés - A Sony-vezér fejét követelik

Kereszttűzbe került a Sony elnök-vezérigazgatója, Howard Stringer, miután a szórakoztató elektronikai óriás nyilvánosságra hozta, hogy hackerek további 25 millió ügyfelére vonatkozó személyes adatokat loptak el, immár másodszor törve fel a cég biztonsági rendszerét.

A japán vállalat korábban jelezte, hogy a Sony Online Entertainment PC játékok hálózatát április 18-án feltörték, ám erre csak hétfőn kora reggel jött rá, és ezt követően leállította a szolgáltatást. A hacker akció során mintegy 78 millió felhasználó adataihoz férhettek hozzá, köztük bankkártya adatokhoz, illetve online számla információkhoz. A mai bejelentés ehhez további 25 millió felhasználót ad hozzá, így tovább dagadhat a botrány, hiszen az eredeti támadással is minden idők eddigi legnagyobb adatlopási akcióját hajtották végre a hackerek.

Befektetők szerint a helyzet adatbiztonsági válságot idézett elő, és ez újabb csapást jelent a vállalat számára, amely kemény harcban áll az olyan riválisokkal szemben, mint a Nintendo és teret vesztett az olyan okostelefon-gyártókkal szemben, mint az Apple.

"Az a mód, ahogy a Sony a történteket kezelte, azt mutatja, hogy nincs meg a képessége a válságmenedzselésére" - jelentette ki Michael On, a tajpeji Beyond Asset Management alapkezelője a Reutersnek nyilatkozva. Az alapkezelő úgy látja, hogy Stringernek le kellene mondani a botrányt követően, nem csak a történtek, de a rossz kommunikáció miatt is. A Sony első amerikai vezérigazgatója egyébként eddig nem kért bocsánatot az esetért, azt Kazuo Hiraira, a helyettesére bízta. Hirai márciusban egy évtizedre elkötelezte magát a Sony mellett és szinte biztos, hogy ő lesz Stringer utóda, ha a vezér lemond.
 

Stringer adatlopás Apple Nintendo Sony hacker hackelés
Kapcsolódó cikkek