Cégvilág

Véget vetnek a szakmai konferenciának álcázott luxusutaknak

A Széll Kálmán Tervnek a gyógyszertámogatásokat átalakítására vonatkozó részei kőkemény szankciókat hozhatnak azokra a cégekre, akik szakmai útnak kinevezett, ám valójában egzotikus nyaralásokra utaztatják az orvosokat.


A tervek szerint ugyanis a nemkívánatos gyógyszergyártói befolyásolás miatti bírság a jelenlegi hússzorosára, ötszázmillió forintra emelkedik.

A Turizmus Online információi szerint a jövőben a szakmailag meg nem alapozott orvos utaztatások akár félmilliárd forintjába is kerülhetnek az adott cégeknek, amennyiben az utat nemkívánatos gyógyszergyártói befolyásolásnak minősítik a felügyelő szervek.


Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy várakozásaik szerint megszűnik az orvosok egzotikus helyen történő üdültetése, előre be kell jelenteni az utazásokat a hatóságnak, amely ellenőrzi a szakmai hátteret. Nem akarják a szakmai fejlődést meggátolni, annak azonban véget kell vetni, hogy szakmai konferencia címén nyaralni mehetnek orvosok – húzta alá az államtitkár.

Adódik a kérdés, hogy a félmilliárdos bírság kapcsán a konferenciaturizmussal foglalkozó haza piaci szereplőknek milyen jogszabályi előírásokra érdemes tekintettel lenniük, ha gyógyszergyártó-, forgalmazó és orvos a történet főszereplője. A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény rendelkezéseire is tekintettel kell lenniük.

Eszerint a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök bemutatását, ismertetését segítő rendezvényeken az ismertetési tevékenységet folytató, és az ismertető személy által biztosított vendéglátásnak ésszerű mértékűnek, és a rendezvény fő céljához képest másodlagosnak kell lennie. A rendezvényre, illetve a bemutatóra az egészségügyben, illetve a gyógyszerellátásban vagy a gyógyászati segédeszköz-ellátásban közreműködő szakembereken kívül más személy nem hívható meg.

turizmus utaztatás egészségügy gyógyszervállalatok szakmai konferencia
Kapcsolódó cikkek