Cégvilág

"A munkavállalók jogait szünteti meg a kormány" - Hol a sztrájk?

A munkavállalók védelemhez való jogát akarja megszüntetni a kormány minden eszközzel a foglalkoztatáspolitikai strukturális átalakításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra hozott Magyar Munka Tervvel - vélekedik a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége. Közben a Vasutasok Szakszervezete, a Liga és a Mozdonyvezetők Szakszervezete - egymást követve mondják vissza a korábban meghirdetett sztrájkokat.

A munkavállalók védelemhez való jogát akarja megszüntetni a kormány minden eszközzel a foglalkoztatáspolitikai strukturális átalakításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra hozott Magyar Munka Tervvel - vélekedik a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége.

Az elnökség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a tervezet további célja "a szakszervezetek kiszorítása, az érdemi és eredményes párbeszéd kereteinek megszüntetése". A szakszervezet úgy véli, hogy a kormány az üzleti világ azon szereplőinek igényei szerint alakítaná át a munka világát, "akik a XIX. századi viszonyokat kívánják visszahozni".

Az MSZOSZ szerint a kormány tervezetében olyan eszközök szerepelnek, amelyek megvalósításuk esetén a rugalmassága, a foglalkoztatás bővítése helyett a munkavállalók kiszolgáltatottságát növelik.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöksége, annak érdekében, hogy a terv számukra elfogadhatatlan elemei megváltozzanak, felkéri a tagszervezeteket, hogy az ágazati párbeszéd bizottságokban a munkáltatói partnerekkel találjanak mindkét fél számára kielégítő megoldásokat. Követelik azt is, hogy a tervben szereplő törvények és módosítások parlamenti beterjesztése előtt legyen érdemi egyeztetés országos szinten a szociális partnerekkel.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) későbbi időpontra halasztja a június 29-ére, szerdára meghirdetett sztrájkot - közölte a szakszervezet a sztrájkbizottság döntését kedden.

A VSZ tájékoztatása szerint a fővárosi munkaügyi bíróság a még elégséges szolgáltatás megállapítására indított perben nem hozott ítéletet.  A sztrájktörvény alapján a június 29-ére meghirdetett sztrájkot a jogerős ítélet meghozataláig nem lehet megtartani - írja közleményében a VSZ.

A Liga Szakszervezetek a szerdára hirdetett országos sztrájkot nem, de a félpályás útlezárást megtartja - jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Liga elnöke emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkbizottsága szintén úgy döntött, hogy a sztrájkkal kapcsolatos, nem jogerős bírósági döntések miatt nem tartják meg a június 29-re meghirdetett munkabeszüntetést, a július 7-i munkabeszüntetésre pedig igyekeznek a még bizonytalan körülményeket tisztázni - közölte a szakszervezet kedden.

 

sztrájk magyar munka terv vasutas munkavállalók munkabeszüntetés MSZOSZ
Kapcsolódó cikkek