Cégvilág

Áresés jöhet a drága lakásoknál?

Bár még nem ismert minden részlete az otthonvédelmi akciótervnek, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője úgy véli, a 30 milliónál értékesebb ingatlanok tulajdonosai lesznek az adósmentő csomag mostohagyermekei.

 Déry Attila szerint „a kényszerértékesítések mennyiségi korlátozásának hiányában ebben a szegmensben erősebb árnyomás várható a piacon, amelyet csak a pénzintézetek önmegtartóztatása, illetve az esetleges befektetői aktivitás tompíthat”.

A szakember szerint az árnyomás nagy valószínűséggel csak október 1-je után lesz érezhető a piacon (e naptól kezdve ugyanis a 30 milliónál nagyobb értékű ingatlanok kényszerértékesítése mennyiségi korlát nélkül folytatódhat), bár az addig hátralévő időszakban megszaporodhat azoknak a tulajdonosoknak a száma, akik önként próbálnak ingatlanjaiktól szabadulni. Ám az is igaz – tette hozzá –, hogy a késedelmes hitelekkel érintett ingatlanok között alacsony a 30 milliónál drágább ingatlanok aránya, így az árak csökkenése valószínűleg nem lesz jelentős.

Az Otthon Centrum saját adatbázisa alapján készített elemzéséből ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy egy javarészt frekventált területeken elhelyezkedő, az átlagosnál jobb minőségű állományról van szó. Kühne az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint ezek a feltételek ideális befektetési célponttá tehetik ezeket az ingatlanokat, s mivel viszonylag szűk a kínálat, hamar felkeltheti a befektetők érdeklődését. Hozzátette: a keresletélénkülés mellett kiemelt fontosságú, hogy a bankok a saját érdeküket szem előtt tartva, a piac felszívóképességét figyelembe véve tisztítsák meg hitelportfóliójukat ebben a szegmensben.

lakás 30 millió ingatlan adósmentő ingatlanár Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek