Cégvilág

Chevrolet Niva és GAZ gyártású Volkswagen - Ez a jövő

Már meg is van az első eredménye az orosz kormány májusi határozatának, hogy vámkedvezményben részesülnek azok az autógyártók, amelyek termelőberuházásokra szánják el magukat.

Ennek alapján a Volkswagen AG megállapodott a GAZ-csoporttal, hogy annak Nyizsnyij Novgorod-i gyárában – 2019-ig – évi 110 ezer VW és Skoda gépkocsit szerelnek össze az orosz piac számára. A sorozatgyártás a jövő év végén kezdődik, és addig 200 millió eurós beruházással modernizálják a GAZ-üzem fényező sorát valamint egy új karosszériagyártó sort is kell telepíteni.

Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke kijelentette: "a kalugai gyárunk kapacitását is növelni kívánjuk, hogy kellő mértékben részesedhessünk az orosz piacon tapasztalható fellendülésből."

A General Motors is azon van, hogy bővítse oroszországi termelését. Szentpétervári üzemében 230 ezerre bővíti a Chevrolet és Opel kibocsátást a következő öt évben, a GM-AVTOVAZ vegyesvállalat Chevrolet Niva kibocsátást pedig 120 ezerre emelik Togliattiban. A jelenleg közel 200 ezer kocsit gyártó két üzem együttes termelése tehát 350 ezer darabra emelkedik. A GM arra készül, hogy az alkatrészek 60 százalékát helyben vásárolja, és a motorok valamint sebességváltók esetében is elérje a 30 százalékot a helyi beszállítói arány. A múlt héten a Ford is bejelentette, hogy termelését megháromszorozza, hogy 2014-re szintén elérje a 350 ezres éves kibocsátását.

Májusban 66 százalékkal 6 milliárd dollárra bővült az orosz autópiac forgalma a múlt év ötödik hónapjához képest – jelentette az Ernst & Young, hozzáfűzve: az értékesítési darabszám 48 százalékkal emelkedett. Így a tavalyi 1,97 millió után az idén 2,35 millió gépkocsi eladását várják az elemzők, akik szerint az évtized közepére 4 millióra is emelkedhet az utakra kerülő új autók száma.

AvtoVAZ Nyizsnyij Novgorod gaz Volkswagen General Motors Opel Chevrolet
Kapcsolódó cikkek