Cégvilág

Csaba László: Növelni kell az egészségügyi kiadásokat

Hibaelhárítás helyett bizonyítékokon alapuló egészségpolitikai döntésekre van szükség az ágazatban a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök, az egészségügyi technológiák és a szolgáltatások területén – fogalmazott az IME tegnapi konferenciáján Dózsa Csaba, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) elnöke.

Az anyagi lehetőségek függvényében kell meghatározni a biztosító által finanszírozható ellátási alapcsomagot és a megbetege-déseknek megfelelő egészségügyi intézménystruktúrát, ehhez nyújt segítséget a Meta.

Húsz éve húzódik a nagy rendszerek átalakítása – fogalmazott Csaba László közgazdász, aki szerint a válságkezelés felülírja a távlatos elképzeléseket. A tőkebefogadást erősíteni, a közkiadásokat növelni kell az egészségügyi ágazatban, mert a lakosság idősödésével és az új technológiák alkalmazásával nő az ellátások iránti igény.

Indul a terv

Tegnap megjelent a Magyar Közlönyben az ágazat átalakításáról hozott kormányhatározat. November végéig alakítják ki a nyolc, 1-1,6 millió lakos ellátását biztosító térségi egészségügyi rendszert.

A fővárosi kórházakat 6-9 hónap alatt államosítják, a felszabaduló ingatlanok hasznosításából és értékesítéséből származó összeg csak beruházásra fordítható. Szeptemberig koncepciót készítenek az egészségügyi dolgozók életpályacsoportjainak humánerőforrás- stratégiájára. Év végéig újjászervezik a sportegészségügyet, a népegészségügyi szűrőprogramokat, és kidolgozzák a finanszírozás új rendszerét.

A fővárosi kórházakat 6-9 hónap alatt államosítják, a felszabaduló ingatlanok hasznosításából és értékesítéséből származó összeg csak beruházásra fordítható. Szeptemberig koncepciót készítenek az egészségügyi dolgozók életpályacsoportjainak humánerőforrás- stratégiájára. Év végéig újjászervezik a sportegészségügyet, a népegészségügyi szűrőprogramokat, és kidolgozzák a finanszírozás új rendszerét. -->

ellátás egészségügy Csaba László alapcsomag
Kapcsolódó cikkek