Cégvilág

Fukusima: tudtak a gyenge pontokról, de nem tettek semmit

Noha tudtak róla, hogy egy nagyobb cunami veszélybe sodorhatja a fukusimai atomerőművet, a működtető Tepco vezetői mégsem tettek semmit a potenciális veszély megakadályozására.

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) vezetősége mindvégig tagadta, hogy a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár során emberi mulasztás történt volna, belső informátorok szerint azonban a döntéshozók tisztában voltak vele, hogy egy nagyobb cunamit nem bír ki a létesítmény.

- Annak idején, a kilencvenes évek végén megkérdeztem a főnökömet, mi történne egy nagy cunami esetén. Ő azt felelte, minden bizonnyal leolvadna a reaktor, ám azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a kérdés tabutéma a cégnél - nyilatkozta Toshio Kimura, aki 12 évig állt a Tepco alkalmazásában, az ABC hírügynökségnek.

A Tepco egyébként 2002-ben bevallotta, hogy repedéseket találtak a reaktorok létesítményeiben, ám bennfentesek szerint a későbbi adatokat meghamisították. Kimura szerint az atomerőmű legfeljebb 5,7 méteres hullámokat bírt volna ki; március 11-én a hullámok 14 méter magasba is feltörtek. A hűtéshez szükséges dízelgenerátorok biztonságos távolságba való helyezése rengeteg pénzbe került volna, így a volt alkalmazott szerint végül senki nem lépett semmit.

reaktor földrengés Fukusima atomerőmű cunami szökőár
Kapcsolódó cikkek