Cégvilág

Hónapról hónapra lassul a hazai ipar

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 áprilisában 7,1 százalékkal nőtt, míg márciusban 9,2 és a februárban 14,6 százalékos volt a növekedés. A termelés az év első négy hónapjában 11%-kal magasabb volt a 2010. azonos időszakinál. Márciushoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,7 százalékkal emelkedett - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

Az ipar 2011. áprilisi termelésének és exportértékesítésének a márciusinál kedvezőtlenebb alakulásában a mérsékeltebb külpiaci kereslet és munkanaphatás egyaránt érvényesül. Tavaly áprilisban a termelésben 10, az exportban 20,1 százalékos volumennövekedést mértünk. Az ipari termelés motorja – a kisebb növekedés ellenére – változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. A hazai eladások nem érték el a 2010. áprilisi szintet.

Az ipari 2011 első négy hónapjában 14,7, áprilisban ennél kisebb mértékben, 7,6 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 8,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,9 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában – ebben az alágban legutóbb 2009 novemberében mértünk exportcsökkenést.

Az ipar belföldi értékesítése január–áprilisban 4,7, áprilisban 3,4 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év negyedik hónapjában 3,2 százalékkal nőttek. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 áprilisában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7,3 százalékkal magasabb, a csekély súlyú bányászat volumene 6,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2010. áprilisinál. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a hazai ipar a legjobban teljesített a régiós társakhoz képest: a legnagyobb, lengyel gazdaság ipari termelése 6,6 százalékkal bővült áprilisban az előző év azonos időszakához képest, míg Csehország esetében az adat 4,7 százalékot mutat. A magyar 9,7 százalékos értéket csupán a szlovák iparnak sikerült megközelítenie 8,3 százalékos munkanaphatástól megtisztított értékkel.

belföldi értékesítés termelés export ipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek